Nejstarší šampaňské se povedlo, usoudili degustátoři

Mariehamn (Finsko) - Degustátoři dnes ochutnali údajně nejstarší šampaňské víno na světě. Lahve byly vyzvednuty finskými specialisty v červenci z asi více než 200 let starého vraku lodi v Baltském moři. Podle odborníků zůstalo šampaňské vhodné ke konzumaci a je dobré, ale téměř bez bublinek, ukázala dnešní degustace obsahu dvou ze 168 vylovených lahví za účasti dvacítky osob na finských autonomních Alandských ostrovech.

Podle některých svědků byl po odšpuntování cítit silný a ostrý bouquet. Francouzské víno ve sklenkách vypouštělo jen velmi málo bublinek. Přizvaný expert objevil v šampaňském značky Veuve-Clicquot chuť po houbách a lipovém květu. Jeden z novinářů zase ve vzorku od již zaniklé značky Juglar vnímal směsici kvasnic a medu.

Degustátor Richard Juhlin

„Ohromné! Skvělé!… Nejvíc vás ohromí to intenzivní aroma. Je to tak jiné, než co člověk kdy předtím ochutnal.“

Naprostá většina nalezených lahví, které nejspíš pocházejí z nákladu zaslaného koncem 18. století francouzským králem Ludvíkem XVI. ruskému carskému dvoru, se nachází v neporušeném stavu. Podle Juhlina se některé budou nabízet v aukci a cena za jednu může přesáhnout 70 tisíc dolarů (1,3 milionu korun).

Šampaňské ve vraku lodi
Zdroj: ČT24