Ruská církev dostane po sto letech zpátky svůj majetek

Moskva - Rusko chystá jedny z největších restitucí ve své historii. Pravoslavné církvi chce vrátit majetek zabavený po bolševické revoluci v roce 1917. Dlouho připravovaný zákon schválil ruský parlament, musí ho ještě podepsat prezident Dmitrij Medvěděv. Církev by také měla na opravy chrámů a klášterů dostávat státní příspěvek. Premiér Vladimir Putin už začátkem roku slíbil patriarchovi Kirillovi dvě miliardy rublů (více než 1,2 miliardy korun). Pro zákon dnes hlasovalo ve Státní dumě 345 poslanců, proti bylo 42, hlavně z řad komunistické strany.

Na vrácení 17 tisíc budov a kostelů zabavených bolševiky čekala církev téměř 100 let. Řešení se hledalo od rozpadu Sovětského svazu, bránili mu hlavně komunisté. Restituce se netýká významných památek, jako je např. chrám Vasila Blaženého v Moskvě nebo kostely v Kremlu. Nevrátí se ani umělecké sbírky, i tak se ale církev stane jedním z největších vlastníků nemovitostí v Rusku - po státu druhým největším. Její majetek bude srovnatelný s velkými firmami, jako je třeba plynárenský gigant Gazprom.

Podle zákona dostane církev kláštery, školy a tisícovky památek celonárodního významu. Majetek může přijmout do vlastnictví nebo bezplatného užívání. V majetku státu zůstane 64 cenných staveb a architektonických celků zanesených do seznamu památek světového dědictví UNESCO.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

„Nebezpečí je v tom, že církev bude ještě těsněji svázaná s ruským státem. Bude závislá na jeho politické vůli a příspěvcích, které jí bude dávat na údržbu obrovského majetku,“ varuje Roman Lunkin, ředitel Institutu náboženství a práva.

Dílčí vracení církevního majetku zabaveného bolševiky začalo už na počátku 90. let, kdy tehdejší prezident Boris Jelcin podepsal dekret o předání některých církevních objektů. Před šesti lety parlament přijal zákon umožňující bezplatné a trvalé užívání pozemků, na nichž stojí chrámy. Proces restitucí se přesto neobešel bez skandálů. Kupříkladu známá Treťjakovská galerie v Moskvě svého času odmítla církvi zapůjčit slavný obraz Svaté trojice Andreje Rubljova.

Přestože bolševici bořili chrámy a místo boha lidem vnutili komunismus, nikdy se jim víru úplně vymýtit nepodařilo. Po rozpadu Sovětského svazu zažila církev obrození a její vliv roste. K pravoslaví se hlásí asi dvě třetiny Rusů, i když do kostela jich chodí daleko méně.

V současnosti má pravoslavná církev v Rusku 234 mužských a 244 ženských klášterů, na 16 000 farností se svými chrámy a skoro 5000 církevních škol. Katolických farností je 220, třetina však nemá vlastní kostely. Mešit je více než 4000, židovských synagog okolo 70.

  • Novoděvičí klášter v Moskvě stát vrátil církvi už na jaře 2010 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2114/211377.jpg
  • Roman Lunkin, ředitel, Institu náboženství a práva autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2114/211375.jpg
  • Pravoslavná ikona autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2114/211376.jpg