Američané vrátí Peru poklady starých Inků

Washington - Univerzita Yale vrátí peruánské vládě archeologické nálezy odvezené z Machu Picchu před necelými sto lety. Peruánský prezident vedl za jejich návrat kampaň doprovázenou velkou publicitou. A dosáhl mimosoudní dohody. Díky ní budou mít američtí vědci i nadále k artefaktům přístup, byť za nimi budou muset cestovat do Peru.

Poklady zaniklé říše Inků z 15. století zdobí depozitáře v Yale - na univerzitu je z Machu Picchu přivezl Hiram Bingham, který zaniklé město v horách objevil v roce 1911. Peru se o jejich vrácení zasazovalo sedm let, poslední tři roky soudně - a tím intenzivněji, čím víc se blíží sté výročí znovunalezení citadely. Prezident Alan García se obrátil přímo na Baracka Obamu, aby zjednal nápravu. Rozhodnutí yaleského rektorátu vítá: „Peruánská vláda je vděčná za toto rozhodnutí a uznává, že Yale ochránila tyto předměty, které se jinak mohly rozptýlit do soukromých sbírek po celém světě.“

Podle Peru vědci z Machu Picchu odvezli na 46 tisíc inckých artefaktů. Podle univerzity je těch skutečně zásadních, které má cenu vystavovat, méně. Žádala, aby se pro ně našlo vhodné místo. „Peruánská vláda dohlédne, aby se exponáty začaly převážet už na začátku roku 2011. Budou v péči univerzity San Antonio Abad v Cuzcu,“ dodává prezident Garcia.

USA vrátí Peru památky z Machu Picchu (zdroj: ČT24)

Návraty uloupených pokladů starých říší do míst jejich původu jsou celosvětovým trendem. Před dvěma roky předala Itálie Etiopii Axumský obelisk. Newyorské metropolitní muzeum umění tento měsíc odeslalo Egyptu 19 předmětů z Tutanchámonovy hrobky. A o starověké mramorové reliéfy z Akropole vede spor Britské muzeum s Řeckem.