Obama dal tradičně milost krocanovi

Washington - Americký prezident Barack Obama dnes v Růžové zahradě Bílého domu před Dnem díkůvzdání tradičně omilostnil krocana a jeho náhradníka. Opeřenci tak na rozdíl od svých méně šťastných kolegů ve čtvrtek neskončí na svátečním talíři. Místo toho zamíří do Mount Vernon, tedy sídla prvního amerického prezidenta George Washingtona. Přes svátky tam budou až do 6. ledna vystaveni. Pak na bývalé Washingtonově farmě dožijí.

„Zastavit letos v listopadu alespoň jednu nakládačku je dobrý pocit,“ podotkl ke své milosti Obama. Narážel tak na svůj známý výrok, ve kterém za nakládačku označil výrazný úspěch republikánů v parlamentních volbách na začátku tohoto měsíce.

Omilostněný pták se jmenuje Apple (Jablko), a jeho náhradník Cider (Mošt). Vítězná jména vzešla z návrhů žáků kalifornských škol. Podobně jako v předchozích více než 50 letech krocana i jeho náhradníka Bílému domu dodala Národní federace chovatelů krocanů. Ptáci pocházejí z farmy nedaleko kalifornského města Modesto.

Podle Obamy se letos na farmě vylíhlo 25 000 krocanů. Pracovníci farmy z nich vybrali 25, kteří postoupili do závěrečného klání o prezidentskou milost. Mimo jiné se předváděli porotcům za zvuků hudby v pozadí. „Byla to krocaní verze pořadu StarDance až na to, že soutěžícím šlo o mnohem více,“ uvedl americký prezident.

Původ tradice omilostňování krocanů není jasný. Podle některých názorů ji lze vystopovat až k prezidentovi Abrahamu Lincolnovi, za něhož se začal pravidelně slavit Den díkůvzdání a který prý opeřence ušetřil na naléhání svého syna.