Studenti obsadili kvůli škrtům věž v Pise

Řím – Italští studenti protestující proti škrtům ve školství dnes obsadili slavnou šikmou věž v Pise a římské Koloseum. Ve Florencii se demonstranti střetli s policií. Demonstranti protestují proti plánovaným škrtům ve školství, které mají jen oblast vysokých škol příští rok připravit o 700 milionů eur (asi 17,3 miliardy korun). O schválení ekonomické reformy se bude rozhodovat příští týden.

Studenti a zaměstnanci vysokých škol obsadili univerzitní budovy, náměstí i mosty. Největší akce se konaly v Římě, Miláně, Turínu, Florencii či Anconě. V Pise se skupina několika desítek demonstrantů odklonila od hlavního protestního proudu a vylezla na proslulou šikmou věž. Z předposledního patra vyvěsili transparent s nápisem „Ne reformě“. 

Podobně se zachovala i skupina studentů v Římě, kteří přeskočili ve vstupním vestibulu Kolosea turnikety a vyběhli do druhého poschodí, odkud vyvěsili transparent s heslem: „Žádné škrty, žádné zisky“. Poté ještě v aréně před překvapenými turisty skandovali: „To my jsme ti praví lvi“ a odpálili dýmovnice, jejichž červený kouř zamořil areál památky.

Násilné střety s policií ve Florencii si vyžádaly několik lehce zraněných mezi protestujícími studenty. 

Cílem plánované reformy je ušetřit asi devět miliard eur (240 miliard korun) a zrušit 130 tisíc míst ve školství do roku 2013. Podle této reformy mají být sloučeny nejmenší školy, do správních rad mají být dosazeni externí experti a má být omezen mandát rektorů. Odpůrci reformy tvrdí, že jejím cílem jsou jen úspory, například i tím způsobem, že již nebudou obnoveny smlouvy na dobu určitou pro desetitisíce vědců.