Při atentátech v Íránu zahynul jaderný fyzik

Teherán – Jednoho mrtvého a tři raněné si vyžádaly dva atentáty na profesory jaderné fyziky a jejich manželky v Teheránu. Podle íránského rozhlasu vybuchly nálože v autech obou profesorů. Mrtvý je Madžíd Šahríarí a zraněný jeho kolega Ferejdún Abbásí. Na okna automobilů, jimiž oba jeli ráno na univerzitu, přilepili útočníci z jedoucích motocyklů bomby. Státní televize Al-Alam oba útoky okamžitě připsala Izraeli. Atentátníkům se podařilo ujet. Letos jde už o druhý útok, jednoho jaderného vědce zabila bomba počátkem roku.

Šahríarí byl členem katedry jaderného inženýrství na univerzitě Šahída Beheštího. Abbásí má doktorát z jaderné fyziky a podílí se na výzkumu pro ministerstvo obrany. Je považován za jednoho z největších íránských specialistů na laserovou technologii a oddělování jaderných izotopů. Jeho zranění jsou vážná.

Abbásí byl dlouho členem elitních revolučních gard, které byly oporou islámské revoluce a dodnes jsou pilířem konzervativního režimu. Některé íránské sdělovací prostředky oznámily, že Abbásí po převozu do nemocnice zemřel, ale agentura IRNA tvrdí, že je jeho stav stabilizován.

Šéf íránského jaderného programu Alí Akbar Sálehí po atentátech doporučil nepřátelům Íránu, aby „si nezahrávali s ohněm“. Teherán většinou za nepřátele označuje USA a Izrael. O Šahríarím Sálehí prohlásil, že to byl jeho žák. „Vedl jeden z nejvýznamnějších projektů Íránské organizace pro jadernou energii. Nepřátelé zničili jeden z našich nejvzácnějších květů. Slibuji, že národu dodám (jako náhradu) množství jiných Šahríaríů,“ řekl Sálehí a slíbil urychlení íránského jaderného programu.

První íránský viceprezident Mohammad Rezá Rahímí:

„Takzvaní advokáti boje proti terorismu pozvedli zbraně. My jim ale strhneme masku z obličeje a odhalíme jejich identitu.“

Ministr vnitra Mostafá Mohammad Nadžár za viníky označil CIA a Mossad. Cílem prý bylo „zastavit vědecké úspěchy“ Íránu. „Tento zoufalý teroristický čin je důkazem jejich slabosti,“ řekl na adresu pachatelů. K útoku vydal prohlášení také úřad prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Hovoří se v něm o „sionistických teroristech a jejich arogantních ochráncích“ ze Západu.

V nedávné minulosti byli zavražděni dva íránští jaderní experti a Teherán útoky na ně vysvětlil jako součást západního spiknutí proti íránskému jadernému programu. V lednu zahynul při pumovém atentátu v Teheránu profesor fyziky Masúd Mohammadí. Bomba připevněná k motocyklu zaparkovaném poblíž jeho auta vybuchla, když chtěl Mohammadí odjet ráno do práce. V roce 2007 zemřel jaderný vědec Ardešír Hosejnpúr. Byl údajně otráven plynem a íránské sdělovací prostředky o vraždě informovaly až týden po jeho smrti. Špatně dopadl i Reza Barúní, konstruktér prvního íránského bezpilotního letounu. Krátce před jeho dokončením zahynul v troskách svého domu, který zničil výbuch.

Íránský jaderný program je příčinou dlouholetého mezinárodního diplomatického sporu. Írán trvá na tom, že mu jde výhradně o mírové využití jádra, což ale mezinárodní inspekce jeho provozů zatím bezvýhradně nepotvrdily. Mezinárodní společenství se pokouší íránský jaderný program zastavit kvůli podezření z vývoje jaderné zbraně.

Ahmadínežád odmítá vyjednávat o technologii obohacování uranu

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes na tiskové konferenci v Teheránu prohlásil, že právo Íránu na obohacování uranu je nezpochybnitelné stejně jako jeho právo na výrobu vlastního jaderného paliva. „Členské státy MAAE (Mezinárodní agentury pro atomovou energii) mají právo na ucelený cyklus obohacování a výroby jaderného paliva. O tom není třeba vyjednávat,“ řekl prezident.

  • Madžíd Šahríarí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2137/213607.jpg
  • Íránská policie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2136/213523.jpg