Katalánští nacionalisté rozdrtili vládnoucí socialisty

Barcelona - V regionálních volbách ve španělské autonomní oblasti Katalánsko vyhrála nacionalistická strana Konvergence a jednota (CiU). Usiluje o odtržení tohoto bohatého regionu od Španělska. Po sedmi letech vystřídá u moci socialisty. Vítězství katalánských nacionalistů je další ranou i pro vládu Josého Luise Zapatera, jejíž popularita klesá kvůli zavádění úsporných opatření. Je to pro ni varování před regionálními a obecními volbami, které se ve Španělsku budou konat příští rok.

Vítězství CiU znamená konec sedmileté vlády socialistů a jde o největší porážku katalánských socialistů od zahájení regionálních voleb v roce 1980. V regionálním parlamentu získala nacionalistická CiU 62 ze 135 celkových křesel. Španělské dělnické socialistické straně (PSOE) premiéra Josého Luise Zapatera zůstalo jen 28 křesel.

Katalánsko s asi sedmi miliony obyvatel je nejbohatší region Španělska a dlouhodobě usiluje o co největší nezávislost na Madridu. V Katalánsku byl počátkem června zahájen legislativní proces, jehož cílem je uspořádat referendum o nezávislosti. Tento proces podporuje právě formace Konvergence a jednota.

Katalánští nacionalisté slaví volební vítězství
Zdroj: ČT24