Na Dálném východě přituhuje – USA a Japonsko pořádají manévry

Tokio – Takovou ukázku vojenské síly dosud vody Tichého oceánu nezažily. Více než 34 tisíc japonských a 10 tisíc amerických vojáků dnes zahájilo jihovýchodně od ostrovů Šikoku a Kjúšú velké vojenské cvičení. Manévry se přitom odehrávají jen několik dní poté, kdy severokorejská armáda zaútočila na ostrov svého jižního souseda. Operace zvaná Ostrý meč potrvá týden a jako pozorovatelé byli vůbec poprvé pozváni zástupci Jižní Koreje. USA i Japonsko tím chtějí se Soulem potvrdit spojenectví a solidaritu. KLDR již navýšila svou vojenskou přítomnost na hranicích. Jižní Korea zase hrozí bombardováním, pokud sever znovu zaútočí.

Vojenské manévry byly naplánovány několik týdnů před severokorejským útokem na jihokorejský ostrov Jonpchjong, který výrazně vyostřil napětí na Korejském poloostrově. Podle prohlášení japonského ministerstva zahraničí ale manévry „byly zahájeny ve vhodnou dobu, aby potvrdily úroveň vztahů mezi Japonskem a USA“. Kromě desetitisíců vojáků se do nich zapojí 60 bitevních lodí a na 400 letounů obou zemí.

Cvičení proběhne několik set kilometrů od Korejského poloostrova. Jednotky budou nacvičovat protivzdušnou a protiraketovou obranu, ochranu vojenských základen, leteckou podporu a námořní vyhledávání a záchranu. Během cvičení proběhnou ostré střelby.

Jedná se již o druhé vojenské cvičení v řádu několika dní, které v tomto regionu pořádají USA. Ve středu totiž skončily společné manévry armád Spojených států a Jižní Koreje a další přitom prý mohou brzy následovat. Washington tak chce demonstrovat vlastní sílu a rozhodnost vůči dalším provokacím ze strany KLDR. Zástupci severokorejského režimu se však nechali slyšet, že podobné kroky pouze zvyšují napětí a přibližují poloostrov k válce.

Na poloostrově se zbrojí na obou stranách

Jižní Korea již těsně po útoku ze severu oznámila posílení své vojenské přítomnosti na pěti ostrovech, které má pod kontrolou. Zbrojí se ale i na druhé straně hranice. Jihokorejská agentura Jonhap dnes totiž informovala, že Severní Korea posílila na hranicích své dělostřelecké jednotky. S odvoláním na nejmenované zdroje na ministerstvu obrany v Soulu agentura uvedla, že počet dělostřeleckých systémů na hranicích se zvýšil zhruba o stovku na 5 200. KLDR na hranicích údajně zvýšila i počet protivzdušných raket.

„Sever je schopen rozpoutat masivní dělostřelecké napadení Soulu,“ který je od demilitarizované hraniční zóny vzdálen jen 40 kilometrů, prohlásil jihokorejský armádní zdroj. Severokorejské dělostřelectvo disponuje staršími sovětskými děly ráže od 122 do 240 milimetrů, jejichž dostřel dosahuje 60 kilometrů.

Jižní Korea hrozí bombardováním

Tvrdá slova na adresu severokorejského režimu dnes pronesl v jihokorejském parlamentu nově jmenovaný ministr obrany Kim Kwan-čin. Řekl, že pokud se KLDR odhodlá k další vojenské akci, jihokorejské letectvo bude Severní Koreu bombardovat. Jakákoli severokorejská agrese bude mít za následek letecké bombardování, řekl ministr. Jižní Korea podle něj využije k protiúderu veškerou svou sílu.

Vojenská přehlídka
Zdroj: ČT24