Obavy na Haiti, že za šíření cholery může voodoo

Port-au-Prince – Nejméně dvanáct lidí zabil na Haiti dav rozvášněných lidí. Lynčování vyvolala zpráva, že se oběti zabývaly černou magií. Právě šamany a vyznavače voodoo označují pomluvy z šíření cholery. Ta už na Haiti zabila téměř 1 900 lidí a přes 80 tisíc se nakazilo.

Epidemie cholery budí na Haiti děs. Místní pořádají úplné hony na čarodějnice. Po zemi kolují pověsti, že šamani voodoo rozšiřují nemoc speciálním očarovaným prachem. Davy lidí vyzbrojených mačetami organizují pogromy. Když se jim do ruky dostane podezřelý, ubijí ho k smrti a pak spálí. Celkem 12 lidí obviněných z černé magie už dav zlynčoval a zabil.

Vláda se snaží Haiťany informovat, jak se ve skutečnosti nemoc šíří. Během necelých šesti týdnů podlehlo na Haiti choleře téměř 1 900 lidí a dalších 84 tisíc je nakaženo.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Situace se nepatrně zlepšuje. Lidé už vědí, jak epidemii předcházet. Naučili se nepít vodu z řeky, jídlo a nádobí v ní ale mýt nepřestali. Nezávadná voda je tu na mnoha místech pořád luxusem. Chudinské čtvrti jsou právě kvůli tomu epicentrem cholerové epidemie.

Nakažení lidé také začali chodit do nemocnic včas, když se ještě dají  zachránit. Pokud přijdou včas, dostanou infuzi a do tří dnů jsou vyléčení.

Světová zdravotnická organizace ale dnes varovala, že by cholerou na Haiti mohlo onemocnět během dalšího půlroku až 650 tisíc lidí. Šéf OSN Pan Ki-mun dnes v New Yorku zdůraznil, že Haiti nutně potřebuje vybudovat více zdravotnických center a také získat 350 lékařů, 2 000 zdravotních sester a  2 200 dalších zdravotnických pracovníků.

Cholera na Haiti
Zdroj: ČT24