Abbás k požáru v Izraeli: Musíme si pomáhat

Jeruzalém - Lesní požáry na severu Izraele, které si od čtvrtka vyžádaly 42 obětí, mohly vzniknout z nedbalosti. Oheň v částech severního Izraele zuří již třetím dnem a přes pomoc zahraničních hasičských sborů se ho zatím nedaří zvládnout. Soustrast izraelskému lidu vyjádřil v dnešním telefonátu premiérovi Benjaminu Netanjahuovi předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Do likvidace požáru se zapojili i palestinští hasiči.

Oheň od čtvrtka spálil přes 3 000 hektarů lesního porostu. Na 17 tisíc lidí, včetně šesti stovek vězňů, muselo být evakuováno z pohoří Karmel kolem izraelského města Haify, které se ocitlo v obklíčení plamenů. Mluvčí izraelské policie Micky Rosenfeld dnes bez dalších podrobností sdělil, že oheň pravděpodobně nebyl založen úmyslně, ale vznikl z nedbalosti. „Z toho, co jsme se dozvěděli za poslední dny, to vypadá, že příčinou byla nedbalost jedné rodiny. Vyšetřování ale stále pokračuje,“ upřesnil mluvčí regionální policie Rony Atija.

Izrael požádal o mezinárodní pomoc. Letadla a materiál k hašení poskytly Řecko, Kypr, Británie, Jordánsko a Rusko, podílet na pomoci se chtějí také USA, Egypt, Ázerbájdžán, Španělsko, Chorvatsko a Francie. Server BBC uvedl, že premiér Netanjahu, který požár označil za „bezprecedentní pohromu“, v pátek večer požádal o pomoc Německo, Belgii, Nizozemsko, Finsko a Norsko. Hasičské sbory vyslala také palestinská samospráva.

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)

Benjamin Netanjahu, izraelský premiér:

„Získali jsme podporu od řady vlád po celém světě. Kromě solidarity nám poskytly piloty, hasiče a vybavení. Stojí po našem boku na zemi i ve vzduchu. Jsme za to opravdu vděčni.“

Jakoukoli potřebnou pomoc nabídl Izraeli palestinský předák Mahmúd Abbás. Netanjahu rozhovor s ním označil za „vřelý a přátelský“. Premiér podotkl, že „sousedé by si vždycky navzájem měli pomáhat“. Řekl také, že flotila hasičských letounů, kterou má v plánu ustavit, by byla „k dispozici“ i pro arabské sousedy Izraele.

Vláda už čelí ostré kritice za nepřipravenost. Nejhorší požár v izraelské moderní historii ukazuje, že země, která má spoustu nepřátel, není připravená na masivní živelnou pohromu. Zatímco mezinárodní standardy požadují jednoho hasiče na tisíc obyvatel, Izrael má jednoho na desetinásobek.

Izraelští hasiči odpočívají po nočním hašení požáru u Haify
Zdroj: ČTK/AP/Tsafrir Abayov