Kolibříci vzorem pro letadla. Umí nemožné!

Santa Fe - Vlastnosti různých živočichů se vědci snaží napodobit často. Američtí konstruktéři nové generace letadel z Univerzity v Novém Mexiku pečlivě studují nejmenší ptáky – kolibříky. Chtěli by umět napodobit jejich unikátní letové schopnosti. Kolibřík je zdatný letec, dokáže mávnout křídly až 90krát za vteřinu. Rychlostí 50 kilometrů za hodinu umí letět kupředu jako střela. Kromě toho se dokáže vznášet na místě. Jako jediný zástupce ptačí říše také může létat pozpátku.

„Ostatní ptáci mávají křídly nahoru a dolů, kolibříci s nimi vykrucují takové osmičky. Tvoří se tak kolem nich vír, který je udrží na místě,“ vysvětluje Balakumar Balasubramaniam z Národní laboratoře v Los Alamos.

Právě tohle umění vědce fascinuje. Kolibřík se navíc bleskově přizpůsobí každému počasí. Když fouká vítr, změní úhel pohybu křídel. Jak přesně se mu to daří, vědci studují z tisíců záběrů. A sestrojili si i mechanického kolibříka, kterého testují v aerodynamickém tunelu.

Vědci v Novém Mexiku zkoumají kolibříky (zdroj: ČT24)

„Po malých létajících robotech existuje velká poptávka. Využili by je záchranáři nebo vědci, kteří zkoumají počasí. Kdyby měli roboti letové schopnosti kolibříka, byli by k nezaplacení,“ tvrdí Balasubramaniam.

To, aby vědci dokázali stoprocentně napodobit let kolibříka, nebo ho dokonce předčít, bude trvat ještě několik let. Sami říkají, že k prvnímu prototypu vede dlouhá cesta. Zároveň ale věří, že míří správným směrem.