Na Haiti po volbách nepokoje, jeden mrtvý

Port-au-Prince - Favorizovaní kandidáti Mirlande Manigatová a Jude Célestin postoupili do druhého kola prezidentských voleb na Haiti. Do ulic hlavního města se dnes vydaly tisíce, aby proti výsledkům voleb protestovaly. Jeden z demonstrantů ve městě Cap-Haitien byl zastřelen a několik dalších bylo zraněno. Jde o první oběti od úterního vyhlášení předběžných výsledků hlasování. Dosavadní prezident René Préval vyzval obyvatelstvo ke klidu.

V Cap-Haitien, které leží 300 kilometrů severně od metropole Port-au-Prince, se dnes střetli stoupenci Prévalova 48letého chráněnce Célestina s příznivci Michela Martellyho, který ve volbách neuspěl. Výsledkem je jeden mrtvý a neupřesněný počet postřelených. Tři demonstranti byli postřeleni také ve středohaitském Mirebalais. Nepokoje zasáhly i hlavní město, kde policie zasahovala proti demonstrantům slzným plynem.

Haitská volební komise dnes oznámila, že žádný z kandidátů nezískal v prvním kole nadpoloviční většinu hlasů. O nové hlavě karibského státu se tak rozhodne 16. ledna 2011.

Rozhovor s Juanem Braunem (zdroj: ČT24)

Úspěšnější byla v prvním kole voleb sedmdesátiletá Manigatová. Bývalou první dámu, jejíž manžel Leslie Manigat stál v čele Haiti v roce 1988, podpořilo 31 procent voličů. Célestin skončil na druhém místě. Osmačtyřicetiletý chráněnec dosavadního prezidenta Reného Prévala dostal 22 procent hlasů.

Volby se konaly 28. listopadu v situaci, kdy se Haiti potýká s epidemií cholery, jež si vyžádala přes 2000 životů. Země se také stále ještě nevypořádala s následky zemětřesení, které před 11 měsíci zničilo hlavní město a připravilo o život na 300 tisíc lidí.