USA už netrvají na zastavení výstavby židovských osad

Jeruzalém/Ramalláh – Spojené státy už nebudou tlačit na Izrael, aby zmrazil výstavbu židovských osad. Bílý dům oznámil, že moratorium nepovažuje za podmínku pro obnovení mírových rozhovorů. Chce se zaměřit na jiné způsoby, jak přivést obě strany opět k jednacímu stolu. Přímé mírové rozhovory přerušili Palestinci a Izraelci v září, kdy Izrael obnovil stavbu na okupovaných palestinských územích. Palestinci rozhodnutí USA kritizují.

Včera Bílý dům oznámil, že už nepovažuje zmrazení výstavby za podmínku obnovy mírových rozhovorů. Na to dnes s velikým rozhořčením reaguje palestinské vedení. Palestinci teď budou hledat alternativní strategii a požádají o pomoc mezinárodní společenství, řekl dnes Abbás. 

Izrael to okomentoval s tím, že dál bude usilovat o mírová jednání. „Americká strana dospěla nyní k závěru, že zmrazení v Předjordánsku problém nevyřeší. My jsme od začátku říkali, že kolonizace není základem konfliktu, nýbrž že slouží Palestincům jako záminka k odmítnutí jednání,“ řekl ve vojenském rozhlase mluvčí izraelského premiéra Nir Hefetz. 

Neskrývané nadšení nad ztroskotáním amerických snah přimět Izrael k vyhlášení nového moratoria výstavby projevily organizace hájící zájmy židovských osadníků. 

Přímé izraelsko-palestinské mírové rozhovory jsou přerušeny od konce září, kdy vypršelo původní desetiměsíční moratorium na výstavbu v osadách. USA se snažily přivést Palestince zpět k jednacímu stolu návrhem dalšího tříměsíčního moratoria, k tomu se jim ale Izrael nepodařilo přimět.