FBI zatkla dalšího teroristu, dodala mu falešnou bombu

Maryland – Federální vyšetřovací služba (FBI) zatkla v americkém Marylandu 21letého atentátníka. Antonio Martinez, který konvertoval k islámu, chtěl odpálit bombu v náborovém středisku armády. Nálož ale byla nefunkční, podstrčil mu ji tajný agent, pod jehož dohledem mladík už byl nějakou dobu. I tak může zbytek života strávit útočník ve vězení.

Antonio Martinez alias Muhammad Hussain se přidal k radikálnímu islámu a chtěl zabíjet Američany. Když jeho plán začal dostávat konkrétní obrysy, už byl pod neustálým dohledem tajné služby. „Obviněný přemlouval čtyři lidi, aby se na útoku podíleli. Dva to odmítli, třetí se mu to snažil vymluvit a čtvrtý rovnou kontaktoval FBI,“ říká státní zástupce Rod J. Rosenstein.

Tajný agent pak mladíkovi dodal falešnou bombu. Když s ní přišel do náborového střediska, aby ji odpálil, netušil, že je v pasti.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Přestože mladík nemohl s atrapou bomby nikoho ohrozit, žalobce pro něj bude žádat výjimečný trest. „Měl v úmyslu zabít vojáky, což jsou vlastně vládní činitelé. Za to mu hrozí 20 let. Navíc k tomu chtěl použít zbraň hromadného ničení a za to může dostat doživotí,“ uvedl Rod J. Rosenstein.

Zatýkání v Marylandu přišlo přesně 14 dní poté, co FBI dopadla 19letého mladíka v Oregonu. I on sháněl bombu a dostal falešnou od tajného agenta. Chtěl odpálit auto plné výbušniny na začátku adventu při rozsvěcování vánočního stromu v Portlandu. Bez pomoci tajných služeb by ale nebyl schopen tolik explozivního materiálu nikdy sehnat.

Oba neúspěšní atentátníci jsou ve vazbě a v nejbližších dnech je čeká soud. Jejich obhájci se budou snažit dokázat, že tajné služby oba mladé muže naváděly, podporovaly je v jejich myšlenkách i plánech a dodaly atrapy výbušnin.