Synovi tvrdili, že jsou bookmakeři, místo toho 15 let loupili v Německu

Dubenec (Českobudějovicko) – Manželský pár „lupičů-gentlemanů“, který nejspíš celých 15 let loupil v Německu a který v pátek při pokusu o přepadení banky Karlsruhe zastřelila místní policie, pocházel z jihočeské obce Dubenec. Manželé zde žili asi deset let, podle místních se ale na veřejnosti se nijak neprojevovali. Jejich dvacetiletý syn neměl podle německého deníku Bild o jejich kriminální činnosti tušení. Nevlastní otec tvrdil, že je bookmaker.

Manželé Jaroslav a Růžena si v Dubenci na Českobudějovicku, který je součástí obce Dívčice, koupili a zrekonstruovali bývalou obecní pastoušku. Dům je obehnaný asi dvoumetrovým dřevěným plotem, takže na něj není ani vidět. „Kdo u nich byl, říkal, že to tam mají hezké,“ uvedla jedna z obyvatelek obce, která si nepřála být jmenována. Nikdy prý s nimi nebyly žádné problémy, přišli vždy jen zaplatit poplatky na obecní úřad. Nechodili ani na žádné akce, které se v Dubenci konaly. Nikdo si na ně nikdy nestěžoval, byli opravdu velice tiší, poznamenala. V obci nikdo nevěděl, co oba manželé dělají. O muži se proslýchalo, že pracuje jako bankovní makléř.

Soused manželů nevěřil tomu, že by mohli mít loupeže na svědomí nebo že by byli schopni použít zbraň. Byli velice mírumilovní, s nikým neměli
konflikty, byli příjemní a tiší, neměli ani nové auto, uvedl

Syn, kterému matka a nevlastní otec před páteční loupeží řekli, že jedou za známými do Prahy, přišel o vlastního otce při autonehodě před 15 lety. Potom se jeho matka seznámila s novým partnerem. Tehdy podle německé policie začala série přepadení bank v Karlsruhe, Mannheimu a v jižním Falcku, při nichž pachatelé vystupovali velmi zdvořile a za loupeže se dokonce omlouvali. Proto si vysloužili přezdívku „lupiči-gentlemani“. Podle kriminalistů byli i přesto nebezpeční, protože vždy dávali najevo, že bez váhání použijí zbraň.

Česká policie po lupičích nepátrala

Česká policie v sobotu uvedla, že tento pár kvůli trestné činnosti v Česku nestíhala. Nevyloučila ale, že se během současného vyšetřování zjistí, že se manželé podíleli na dosud neobjasněných zločinech i v Česku.

Manželé přepadli v pátek banku v centru Karlsruhe. Při útěku s lupem v hodnotě zhruba 10 tisíc eur vystřelili po zasahujících policistech. Osmadvacetiletou policistku postřelili do nohy. Německá policie střelbu opětovala a muže přitom smrtelně zasáhla. Jeho partnerka si pak podle vyšetřovatelů nejspíš vzala život sama výstřelem do úst.

Po manželích, jejichž osud se nápadně podobá legendárnímu páru amerických zlodějů Bonnie a Clydovi, pátrala německá policie 15 let. Podezírala je, že mají na svědomí krádeže a loupeže v asi 20 bankách v celkové hodnotě zhruba dvou milionů eur. Jistotu, zda jde skutečně o hledané lupiče, bude mít policie až po testech DNA.

Bankovní loupež
Zdroj: ČT24