Stav „Zuřícího býka“ Holbrooka zůstává po operaci kritický

Washington - Stav zvláštního velvyslance Spojených států pro Afghánistán a Pákistán Richarda Holbrooka zůstává po sobotní dvacetihodinové operaci kritický. Jeho delší pracovní nepřítomnost by podle agentury AP mohla poznamenat americké snahy na ukončení války v Afghánistánu. Výsledky přezkoumání afghánského válečného konfliktu se vláda Baracka Obamy chystá zveřejnit ve čtvrtek.

Holbrookův zdravotní stav na této strategii zřejmě nic nezmění, jeho pravděpodobná dlouhá rekonvalescence by ale mohla ztížit postupné předávání kontroly afghánským bezpečnostním složkám. V tomto procesu byl Holbrooke díky znalostem regionu a dobrým kontaktům s afghánskou i pakistánskou vládou považován za klíčovou postavu.

Prezident Obama v písemném prohlášení:

„Richard Holbrooke je stěžejní postavou americké zahraniční politiky a velmi důležitým členem mého týmu pro jednání s Afghánistánem a Pákistánem. Je to muž, který si neúnavnou službou veřejnosti vydobyl úctu nejen Američanů, ale i lidí po celém světě.“

Holbrooke se v pátek ve Washingtonu sešel s ministryní zahraničí Hillary Clintonovou. Při schůzce se mu ale přitížilo a byl okamžitě převezen do nedaleké fakultní nemocnice Univerzity George Washingtona. Při operaci, která trvala více než 20 hodin a skončila v sobotu nad ránem, se mu lékaři pokoušeli zacelit trhlinu v srdeční tepně. Nyní je na jednotce intenzivní péče. Jeho stav byl podle lékařů v sobotu večer vážný, ale stabilizovaný.

Holbrooke pracoval v diplomatických službách už za vlády prezidenta Jamese Cartera. Díky svému razantnímu a občas trochu neomalenému stylu vyjednávání si vysloužil přezdívky jako Buldozer nebo Zuřící býk. Za jeden z jeho největších diplomatických úspěchů je považována jeho role při vyjednávání, jež pomohlo ukončit válečný konflikt v Bosně. Byl jedním z iniciátorů jednání v Daytonu, která vyústila v dohodu o uspořádání Bosny a Hercegoviny.