Vychází kniha o zbité, nezbité slovenské studentce

Bratislava - O příběhu Hedvigy Malinové, slovenské studentky maďarské národnosti, která před čtyřmi lety tvrdila, že ji někdo zbil, protože telefonovala v mateřštině, vychází kniha. A v obou jazycích. Samotný případ ale na uzavření stále čeká. Liknavý slovenský generální prokurátor se tak i proto stal trnem v oku slovenské premiérky Ivety Radičové. Případ Hedvigy také zase o něco více rozjitřil již tak dost napjaté vztahy mezi Slovenskem a Maďarskem.

Tvář, která před čtyřmi roky rozdělila Slovensko na ty, kteří jí věřili - že ji zbili, protože hovořila maďarsky -, a ty, kteří uvěřili špičkám moci, že je lhářka. Dnes přichází s novou image, ale stejným příběhem, o kterém v knize rozpráví spolu s advokátem a psychiatrem. “Nechci nikoho přesvědčit. Řeknu svou pravdu a to je všechno,“ dodává Hedviga Žáková Malinová.

Marie Vrabcová, autorka knihy a publicistka, která se případem Hedvigy zaobírá:

„Do jisté míry si myslím, že to Hedvigu i očistí. Myslím si, že přinejmenším nad tím lidi začnou přemýšlet, a už to je pokrok.“

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Bázlivá studentka se mezitím změnila ve spokojenou matku. Hedviga se v životě posunula dál, její případ ale stojí na místě. U generálního prokurátora, který nic nekoná už roky. A právě tato kauza je důvodem, proč premiérka Iveta Radičová odmítá jeho setrvání v úřadu. Knihu o Hedvize Malinové si přes Vánoce hodlá přečíst i generální prokurátor, třeba spolu se Švejkem či Hlavou XXII, její případ tak brzy ale neuzavře. „K Hedvize Malinové se poté vyjádřím na speciální tiskové konferenci, kterou k tomuto problému svolám,“ tvrdí generální prokurátor Dobroslav Trnka.

Případ Hedviga další polínkem do maďarsko-slovenských vztahů

Případ Hedviga stále představuje problém i mezi Bratislavou a Budapeští. Za poslední roky se jich nicméně nakupilo mnohem více. Šance na dialog přijde příští týden, kdy maďarský premiér Viktor Orbán navštíví Slovensko. „Premiérka Radičová zastává taktiku, že jednat je třeba o tom, co obě strany spojuje, ne co je rozděluje. Problém je ale v tom, že tímto se věci, které je rozdělují, jen oddalují,“ domnívá se Peter Morvay, komentátor deníku SME, který se zabývá maďarsko-slovenskými vztahy.

Úspěchem je už to, že se oba lídři setkají, ač Orbán už dopředu upozorňuje, že se nezdrží dlouho. Přijede prý jen vysvětlit svoje představy o nastávajícím maďarském předsedání EU. Pozvánku na oficiální návštěvu Slovenska totiž maďarští premiéři nepřijímají již roky.