V Antarktidě zastaveno pátrání po pohřešovaných z potopené lodi

Wellington - Záchranáři dnes v antarktických vodách zastavili pátrání po 17 námořnících pohřešovaných od pondělního ztroskotání jihokorejské rybářské lodi. Na plavidle bylo 42 osob, z nichž se podařilo zachránit dvacet. Pět námořníků bylo vytaženo z moře mrtvých, zbývajících 17 bylo pohřešováno a nyní je už rovněž počítáno k obětem.

Teplota vody na místě nehody totiž byla pouze dva stupně Celsia a bez ochranného obleku se v ní dá přežít přibližně deset minut. „Je krajně nepravděpodobné, že by někdo mohl být z vody vytažen živý,“ prohlásil koordinátor pátracích akcí v novozélandských vodách Dave Wilson. Zdůraznil, že ledové vody kolem Antarktidy jsou „nemilosrdným prostředím“.

Loď se potopila asi 2 250 kilometrů jižně od Nového Zélandu, nedaleko antarktické základny McMurdo. Dvě desítky rybářů z vody vytáhla jiná rybářská loď, která byla poblíž.

Příčina nehody zatím není známa. Moře bylo klidné a posádka nežádala o pomoc tísňovým voláním. Podle záchranných plavidel se loď, která je dlouhá 58 metrů, potopila velmi rychle, a ti, kteří byli schopni se z ní dostat, skočili do vody bez záchranných vest. Podle přepravní společnosti Insung Corp., jíž plavidlo patří, se loď potopila poté, co ji zalila voda. Bližší podrobnosti ale neuvedla.