Slovensko a Maďarsko dál rozděluje dvojí občanství

Bratislava - Komplikované slovensko-maďarské vztahy nadále zatěžuje sporný zákon, který od příštího roku umožní získat zahraničním Maďarům občanství na základě maďarského původu a znalosti maďarštiny. Bratislava a Budapešť na něj mají odlišné názory, shodli se po dnešním jednání premiéři obou zemí Iveta Radičová a Viktor Orbán. Společnou notu naopak Radičová a Orbán našli ohledně spolupráce v oblasti energetiky.

Radičová uvedla, že existují témata, v nichž Bratislava a Budapešť mohou konstatovat dohodu a shodu. Ale na druhé straně zase „jsou témata, v nichž jsou pozice Maďarské republiky a Slovenské republiky poměrně vzdálené. Je to především téma dvojího občanství, kde jsou postoje a názory Maďarské republiky a Slovenské republiky diametrálně odlišné.“

Kontroverzní zákon schválil maďarský parlament v květnu. V následné reakci slovenští zákonodárci přijali příslušnou novelizaci, která má držitele dvojího občanství připravit o slovenskou státní příslušnost. Tento „odvetný zákon“, který připravila předchozí vláda sociálnědemokratického premiéra Roberta Fica, chce nový kabinet změnit. Dojde k tomu ale nejdřív v únoru.

Maďarský premiér však neodpověděl, zda následně ustoupí také Budapešť. „Myslíme si, že správné bude počkat, než (slovenský) parlament dokončí diskusi, než rozhodne. Pak si zákon prostudujeme a rozhodneme se, zda máme učinit jisté kroky,“ uvedl Orbán.

Orbán navštívil Bratislavu v rámci svého turné po zemích Evropské unie před nadcházejícím předsednictvím Maďarska EU, které začne v lednu. Maďarský premiér se dnes setkal také se zástupci mimoparlamentní Strany maďarské koalice, zastupující zájmy asi půlmilionové maďarské menšiny. Naopak představitele konkurenční strany Most-Híd, která je součástí vládní koalice, obešel.