U Vánočního ostrova ztroskotala loď s uprchlíky

Sydney - Na tři desítky lidí se utopily u břehů australského Vánočního ostrova. Loď, která je vezla, narazila v rozbouřeném moři na útesy. Na palubě zřejmě byli imigranti, kteří chtěli v Austrálii získat azyl. Svědci viděli plavat mrtvá těla na hladině. Jsou mezi nimi i děti. Zachránit se podařilo 42 lidí, zraněno bylo podle záchranářů nejméně 30 lidí, tři z nich jsou v kritickém stavu.

Nejmíň 27 lidí se utopilo, když u břehů australského Vánočního ostrova ztroskotala loď s uprchlíky. Uprchlíky na lodi, která proklouzla přes australskou pobřežní stráž, dělily jen metry od vytoužených břehů Vánočního ostrova. Plavidlu ale selhal motor a vlny ho rozbily o ostré skály. Zoufalý křik tonoucích přivolal místní. 


„Házeli jsme jim lana a snad stovku záchranných vest. Do vody jsme se ale neodvážili,“ říká svědek. „Drželi se trosek a volali o pomoc, ženy, děti, všichni. Představte si obří pračku, ve které se mele voda, tak to tam vypadalo,“ dodává další. 

Úřadující australský premiér Wayne Swan, který v nepřítomnosti zastupuje předsedkyni vlády, uvedl, že šlo o plavidlo převaděčů.

Úřadující australský premiér Wayne Swan:

„U Vánočního ostrova došlo k tragické události. Loď pašeráků lidí narazila do skal. Řada z nich byla zachráněna. Bohužel jsme vylovili i řadu mrtvých těl. Bylo tam velmi nepříznivé počasí.“

Na břeh sám zvládl doplavat jediný uprchlík, další vytahali ven přivolaní záchranáři. Pro mnoho lidí ale už bylo pozdě. Většina utrpěla různě vážná zranění, několik je v kritickém stavu. Z australské pevniny okamžitě vyrazil stroj Královské letecké záchranné služby.

Vánoční ostrov je australské území v Indickém oceánu, kam se upínají naděje mnoha lidí hledajících azyl. Na ostrově je záchytné středisko pro azylanty, kteří sem přicházejí především z Iráku, Afghánistánu a Srí Lanky.