Některým americkým poslancům zřejmě chybí smysl pro humor

New York – Nevinný žertovný obrázek Baracka Obamy pořádně zkomplikoval život zaměstnankyni Senátu v americkém státě Louisiana Rammy Crain-Waldropové. Ta totiž rozeslala elektronickou poštou upravenou fotografii, na níž je prezident s bílou pletí. Fotografii dostaly koncem listopadu omylem stovky vládních zaměstnanců a několik poslanců s tmavou pletí na to ihned reagovalo a označili to za urážku. Waldropová má na měsíc zastavený výkon činnosti a také plat.

Na upravené fotografii má Obama světlou pleť, modré oči a jiný účes. „Líbí se vám takhle víc? Ne? Mně taky ne… Potom nejste rasisté,“ napsala pod fotografii Waldropová. Snímek vyvolal skandál, třebaže upravené obrázky Obamy s bílou pletí se objevují prakticky již od prezidentské volby, kdy například na webu koloval snímek „bělošského“ Obamy a jeho „černošského“ protikandidáta Johna McCaina.

Předseda Senátu Joel Chaisson:

„Je jasné, že povaha e-mailu je krajně nevhodná. Takové akce se nebudou tolerovat.“

Předseda Senátu Joel Chaisson čin Crain-Waldropové odsoudil. Podle jeho slov byla pokárána, na měsíc má zastavenou činnost i plat. Do práce se může vrátit 3. ledna, až skončí vyšetřování. Potom se musí všem písemně omluvit.