Rada Evropy má důkazy o obchodech s orgány v Kosovu

Štrasburk - Právní výbor Rady Evropy má k dispozici „četné konkrétní a vzájemně do sebe zapadající indicie“, že takzvaná Kosovská osvobozenecká armáda (UÇK) koncem 90. let internovala místní Srby a kosovské Albánce, trýznila je a „nechala je zmizet“. Další důkazy naznačují, že některým zajatcům byly odebírány orgány pro černý trh. Důkazy předložil ve své zprávě zvláštní zpravodaj Dick Marty.

Záležitost se bezprostředně týká kosovského premiéra Hashima Thaçiho, který byl tehdy velitelem jedné ze skupin UÇK podezřelých z této činnosti. Kosovská vláda obvinění obsažená v Martyho zprávě odmítá jako výmysly. Vicepremiér Hajredin Kuci dokonce Martyho označil za „malého (Slobodana) Miloševiče“. Prozatímní kosovský prezident Jakup Krasniqi Martyho ostře kritizoval a obvinil ho z „rasismu“. Thaçi se dokonce chystá podat na Martyho žalobu.

Právní výbor Rady Evropy dnes posoudil Martyho zprávu o událostech v Kosovu v době těsně po válce a jednomyslně ji doporučil Parlamentnímu shromáždění Rady Evropy k projednání a k dalšímu vyšetření v ní obsažených údajů. „Zdá se, že četné indicie potvrzují, že v časovém období bezprostředně po ukončení ozbrojeného konfliktu (v létě 1999) byly některým zajatcům v jisté klinice na albánském území poblíž Fushe-Kruje odebírány orgány, aby byly dopraveny do zahraničí k transplantačním účelům,“ citovala agentura APA z rezoluce.

Podle srbských médií zmizelo v té době v Kosovu na 500 lidí; z toho bylo 100 kosovských Albánců údajně nesouhlasících s praktikami UÇK a 400 příslušníků menšin, většinou Srbů, uvádí se v Martyho zprávě.

Vážná obvinění vznesl výbor RE také vůči mezinárodním organizacím v Kosovu, které kvůli dosažení „krátkodobé stability“ v neklidném regionu „obětovali důležité zásady spravedlnosti“. Nyní by proto měla následovat „řada mezinárodních a národních vyšetřování“ obvinění vznesených v Martyho zprávě.

„Svou zprávou jsem chtěl upozornit, že byly spáchány zločiny, které dodnes zůstaly nepotrestané,“ řekl dnes Marty na tiskové konferenci v Paříži, na níž svá obvinění vůči UÇK a Thaçimu potvrdil. Na otázky, zda má pro svá obvinění důkazy, odpověděl, že „když se po nich bude pátrat, tak se také najdou“. Řadu zločinných jednání a porušení lidských práv podle něj lidé „v soukromých rozhovorech připustili, ale z politických důvodů pak raději dali přednost mlčení“.

Martyho zpráva komplikuje i situaci v povolebním Kosovu

V této souvislosti se zhoršila i vnitropolitická situace v Kosovu, kde byla Thaçiho Demokratická strana Kosova (PDK) obviněna z podvodů v nedělních parlamentních volbách. Konkurenční Demokratický svaz Kosova (LDK) dnes vyzval k opakování voleb v celé zemi, a nikoli jen ve dvou Thaçiho baštách, kde jsou důvodná podezření z podvodů. Zástupci srbské menšiny, na jejichž deset mandátů je Thaçi odkázán pro získání většiny a vytvoření vlády, nyní po obviněních z obchodu s lidskými orgány odmítli s premiérem spolupracovat.

Hashim Thaçi
Zdroj: Visar Kryeziu/ČTK/AP