U „slonů“ se střílí

Abidžan - Střelba z těžkých zbraní je slyšet od sídla jednoho z prezidentů Pobřeží slonoviny Alassana Ouattary v Abidžanu. Stupňuje se tak napětí po nedávných kontroverzních volbách. Jejich vítězem se prohlásil jak opoziční vůdce Ouattara, tak dosavadní prezident Laurent Gbagbo, který ovládá policii i státní úřady. Policisté dnes také rozehnali demonstraci Ouattarových stoupenců a dnešní nepokoje už si vyžádaly nejméně 15 mrtvých. Plážový hotel, v němž Ouattara sídlí, střeží ozbrojení muži, kteří zablokovali ulice vedoucí k hotelu.

Ouattara na dnešek svolal své stoupence a požádal je, aby mu pomohli ovládnout státní televizi, již má stejně jako armádu v rukou Gbagbo. Ten po volbách odmítl opustit prezidentský úřad a prohlásil se za vítěze, i když většina světa se přiklání k názoru, že vítězem je Ouattara. Příznivci obou znepřátelených politiků se střetli nejen v Abidžanu, ale také u města Tiebissou.

Panují obavy, že by povolební politické neshody v zemi mohly přerůst v ozbrojený konflikt. Dříve poklidné Pobřeží slonoviny rozdělila občanská válka na přelomu let 2002 a 2003. Dlouho odkládané prezidentské volby měly zemi opět sjednotit. Namísto toho se ale ocitla na pokraji politické krize. Gbagbo má stále moc nad médii a armádou, Ouattaru ale podporuje většina světa. Evropská unie uvalila kvůli Gbagbově neústupnosti sankce na 11 jeho spolupracovníků. V jejich rámci byla mimo jiné zmrazena zahraniční konta vlády, což by mohlo přivést na Ouattarovu stranu vojsko, placené ze státní pokladny.

Vojáci v ulicích Abidžanu
Zdroj: ČT24