Sníh ochromil dopravu v Evropě

Praha - Sníh a mráz nadále komplikují automobilovou i leteckou dopravu v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Itálii, na východě Balkánského poloostrova i na severu Francie a v Británii. Velká letiště ve Frankfurtu nad Mohanem a Mnichově zrušila dohromady přes 200 letů. Sněhové závěje a dopravní nehody jsou příčinami dlouhých kolon na západoněmeckých dálnicích, v Bavorsku na zledovatělých silnicích zemřeli nejméně tři lidé. Kvůli sněhové kalamitě zůstaly zavřené školy v několika spolkových zemích.

Mrazivé počasí částečně ochromilo železniční dopravu v Rakousku; v okolí Salcburku i jinde vlaky zpožďovaly zamrzlé výhybky. Až patnácticentimetrová vrstva čerstvého sněhu v noci napadla v části Švýcarska. Dopoledne bylo uzavřeno ženevské letiště, kde bylo zrušeno nejméně 30 letů. V Lille na severu Francie byla ráno kvůli patnácticentimetrové sněhové nadílce téměř zcela ochromena autobusová doprava. Sníh také překvapil větší část západní Itálie, která na něj není vůbec zvyklá.

Druhá vlna mrazivého počasí ochromila i velkou část Británie, kde se meteorologové schylují k vyhlášení prosince s průměrnou teplotou minus 0,7 stupně Celsia za nejstudenější měsíc v historii země. Zrušeny byly všechny lety z Belfastu, částečně na londýnském letišti Gatwick. Hromadně se také zavíraly školy. Zoufalá je britská pošta, která se děsí, že nezvládne do Vánoc dodávky balíků vzhledem ke kalamitě, kterou označila za nejhorší za posledních 30 let.

Silné sněžení na východě Bulharska si vynutilo zavření hlavních přístavů na pobřeží Černého moře. Největší přístav Varna byl zavřen před polednem kvůli silnému vichru.

Sněhová kalamita v Nizozemsku
Zdroj: Peter Dejong/ČTK/AP