Střelba na Korejském poloostrově ustala. KLDR zatím nereaguje

Soul – Na Korejském poloostrově po dvou hodinách skončilo sporné vojenské cvičení, při kterém jihokorejská armáda používala ostrou munici. Jižní Korea zahájila ostré cvičné palby na ostrově Jonpjong u sporné námořní hranice. Sever tuto mezinárodně vymezenou linii neuznává a hrozí tvrdou odplatou. Zatím nejsou informace tom, že by na cvičení nějakým způsobem reagovala Severní Korea. Jonpjong se stal před měsícem terčem ostřelování z KLDR, a to rovněž kvůli vojenskému cvičení. O situaci na poloostrově dnes rovněž jednala Rada bezpečnosti OSN. Po několikahodinovém jednání ale k žádnému usnesení o rezoluci nedošlo. Dobré zprávy ale přicházejí z KLDR. Země prý souhlasí s návratem jaderných inspektorů OSN na své území.

Začátek cvičných paleb jihokorejské armády se dnes kvůli husté mlze několikrát posunul. 240 stálých obyvatel pěti ostrovů ve Žlutém moři včetně Jonpchjongu přesto dostalo pokyn, aby se uchýlili do krytů. Rozkaz ale platil i pro novináře a další osoby přítomné na ostrovech podél námořní hranice s KLDR.

Cvičení, které Soul zahájil ve 14:30 místního času (6:30 SEČ), trvalo asi
hodinu. Nad oblastí během něj létaly jihokorejské stíhačky, které měly
odradit Severní Koreu od případné protiakce. Pchjongjang dříve pohrozil
tvrdou odvetou v případě, že Soul cvičení uskuteční, a v neděli vyhlásil
pohotovost pro dělostřelecké jednotky na západním pobřeží Korejského
poloostrova.

Na Korejském poloostrově se střílí (zdroj: ČT24)

Ostrov Jonpchjong, který od hraniční linie leží pouze 12 kilometrů, má vedle vojenské posádky 280 civilních obyvatel. Koncem listopadu na něj severokorejská armáda spustila palbu, která si vyžádala čtyři lidské životy. Pchjongjang v případě uskutečněného cvičení pohrozil tvrdou odvetou. V Soulu demonstrovali protiváleční aktivisté. Protesty však byly velmi vlažné, drtivá většina Jihokorejců s postupem vlády souhlasí. 

Reakce velmocí na vojenské cvičení:

Vitalij Čurkin, ruský velvyslanec v OSN: „Nechci zabředat do otázky, jestli je prozíravé dělat manévry ve sporné oblasti. Jen víme, že by bylo lepší od vojenského cvičení v tuto chvíli upustit.“

Susan Riceová, americká velvyslankyně v OSN: „Jižní Korea je nesmírně zdrženlivá, plánované cvičení je plně v rámci jejího práva na sebeobranu a děje se průhledně, odpovědně a způsobem, který nedává Severní Koreji žádné oprávnění reagovat tak, jak hrozí.“

O krizi na Korejském poloostrově v neděli jednala také Rada bezpečnosti OSN. Většina jejích členů odsoudila KLDR za letošní útoky proti jihokorejským cílům, při nichž přišly o život desítky lidí. Členové rady se ale ani po osmi hodinách nedokázali shodnout na znění rezoluce. RB se rozdělila na dva tábory, přičemž západní velmoci žádaly odsouzení KLDR za dvě letošní agrese, Rusko a Čína zase vyzývaly k maximální zdrženlivosti obou stran.

Severní Korea opět pustí do země inspektory

Dobré zprávy ale přicházejí z KLDR. Země prý souhlasí s návratem jaderných inspektorů OSN na své území. Důvodem je snaha uvolnit napětí na Korejském poloostrově, prohlásil guvernér amerického státu Nové Mexiko Bill Richardson, který je v KLDR na soukromé návštěvě.

KLDR podle reportéra televizní stanice CNN, který guvernéra Richardsona doprovází, přistoupila na to, aby se do jejího jaderného komplexu v Jongbjonu vrátili inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Severokorejské úřady odstranily veškeré monitorovací zařízení z Jongbjonu v dubnu loňského roku. Inspektorům nařídily, aby zemi opustili. Pchjongjang prý také souhlasí s tím, aby byly palivové tyče potřebné k obohacování uranu posílány do zahraničí. Má být také vytvořena komise a zřízena červená telefonní linka mezi oběma Korejemi a Spojenými státy, uvedl reportér CNN Wolf Blitzer. Richardson je v KLDR od minulého čtvrtka na pozvání jejího hlavního vyjednavače o jaderném programu, aby se pokusil snížit napětí na Korejském poloostrově.  

Pchjongjang zřejmě usiluje o bilaterální rozhovory se Spojenými státy předtím, než se vrátí k šestistranným rozhovorům v Číně. Kromě obou Korejí a Číny jsou účastníky rozhovorů také USA, Rusko a Japonsko.