Historické setkání: Česko-bavorské vztahy pomalu rozmrzají

Praha - Petr Nečas se dnes sešel s bavorským premiérem Horstem Seehoferem. Oba se shodli na intenzivnější spolupráci obou zemí především v dopravě, obchodu a energetice. Historicky první návštěva bavorského premiéra nicméně potvrdila, že v pohledu na minulost mezi oběma zeměmi stále přetrvávají rozdíly. Seehofer do Prahy přijel na Nečasovo pozvání. Politické vztahy Bavorska a Česka v minulosti značně zatěžovaly odlišné názory na poválečné vysídlení sudetských Němců z českých zemí. V Bavorsku je zřejmé patrné očekávání průlomu „v dosud zamrzlých politických vztazích“. Na občanské a podnikatelské úrovni vztahy přitom již dobře fungují.

Bavorský premiér naopak chce přispět k tomu, aby Češi nevnímali negativně policejní kontroly v německém pohraničí. Jednou z možností podle něj je zavést společné bavorsko-české policejní hlídky. „Máme velký zájem na tom, aby nikdo nezískal dojem, že chceme něco dělat jen jednostranně,“ řekl Seehofer. Policejním kontrolám se podle něj bude věnovat schůzka bavorského a českého ministra vnitra. Pokud mají být zavedeny společné hlídky, musí v nich být odborníci, kteří jsou zároveň jazykově vybaveni pro společnou práci, míní bavorský premiér.

Horst Seehofer:

„Víme, že existují otázky, kde máme stále rozdílné názory. Zajedno jsme ale v tom, že bychom se chtěli společně obrátit dopředu, do budoucnosti.“

Podle obou představitelů by se posílení vzájemných vztahů mělo orientovat na budoucnost. Přelomová návštěva bavorského premiéra v České republice je podle Nečase vyústěním dobrého vývoje vztahů mezi oběma zeměmi, které již dobře fungují na úrovni měst, obcí a občanských sdružení. Zdůraznil, že Bavorsko je klíčovým ekonomickým partnerem České republiky. V hodnocení minulosti podle něj stále panují některé rozdíly. Podle Nečase ale existuje „jednoznačná vůle orientovat naši spolupráci do budoucnosti“.

Návštěva Prahy je podle Seehofera prvním krokem v nové kapitole vzájemných vztahů. Nečas mu prý mimo jiné nabídl, že Bavorsko bude dostávat všechny informace o dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Bavorský premiér chce naopak přispět k tomu, aby Češi nevnímali negativně policejní kontroly v německém pohraničí. Jednou z možností je podle něj zavést společné bavorsko-české policejní hlídky. V Seehoferově delegaci je i vrchní představitel sudetských Němců Bernd Posselt. Při dnešním jednání bavorského premiéra s českým ale nebyl.

Petr Nečas:

„Chtěl bych připomenout, že Bavorsko představuje třicet procent českého exportu do Spolkové republiky Německo a je z tohoto pohledu nejdůležitějším exportním partnerem pro Českou republiku.“

Komuniké obou premiérů odkazuje na společné kulturní a duchovní tradice Česka a Bavorska a zmiňuje „proměny a zvraty společné historie“. Česká republika a Bavorsko podle dokumentu chtějí posílit spolupráci v energetice, podporovat výuku jazyka sousední země a rozšířit výměnné programy pro výzkumníky, studenty i státní úředníky. Obě země chtějí přispět k plynulosti přeshraniční přepravy a sladit aktivity v příhraničních hlavně s ohledem na rozšíření Temelína.