Medvěděv domluvil v Indii spolupráci na stíhačkách a reaktoru

Dillí – Ruský prezident Dmitrij Medvěděv je na dvoudenní návštěvě v Indii. S indickým premiérem Manmóhanem Singhem v Dillí dohodl spolupráci obou zemí na projektu stíhaček páté generace. Rusko se má také podílet na rozšíření kapacity jaderného reaktoru Kudankulam na jihu Indie.

Politici se rovněž ujistili svou vzájemnou podporou v boji proti terorismu. „Jsme rozhodnuti spolupracovat v oblasti tajných služeb a plánování efektivních postupů proti terorismu,“ řekl dnes Singh.

Rusko vnímá Indii jako určitou protiváhu k Číně a jako potenciálního spojence v Afghánistánu. Rusko je blízkým ekonomickým i politickým partnerem Indie již od dob Sovětského svazu, Indie však v současné době usiluje o vazby na více zemí, aby vyjádřila svou rostoucí sílu na světové scéně.

Indie má jednu z nejrychleji rostoucích ekonomik na světě. Za posledního půl roku uzavřela miliardové obchody také s Čínou, Francií, Spojenými státy a Británií. Pozorovatelé čekají, že Rusko s Indií podepíší smlouvy v hodnotě mnoha miliard dolarů. Zatím největším vrcholem je kontrakt za 30 miliard dolarů. Společně chtějí vyvinout neviditelný bojový letoun páté generace.

Indický premiér Manmóhan Singh:

„Rusko je osvědčený přítel Indie, který při nás stál v dobách, kdy jsme ho potřebovali.“

Ruský prezident dnes v Dillí také podpořil snahy Indie o získání křesla stálého člena Rady bezpečnosti OSN. Indie se společně s Německem, Kolumbií, Jihoafrickou republikou a Portugalskem ujme funkce coby nový nestálý člen Rady bezpečnosti OSN pro roky 2011 a 2012.

Pozorovatelé čekají, že Rusko s Indií podepíší smlouvy v hodnotě mnoha miliard dolarů. Zatím největším vrcholem je kontrakt za 30 miliard dolarů. Společně chtějí vyvinout neviditelný bojový letoun páté generace.