Tlouštík naděloval peníze

Madrid - V krizí těžce zkoušeném Španělsku dnes pršely peníze. Losovala se tradiční vánoční loterie El Gordo (Tlouštík). Španělé sice kvůli krizi šetří o letošních Vánocích na jídle i dárcích, tikety ale letos kupovali víc než loni. Loterie totiž nabízela výhru 2,3 miliard eur (což je asi 53 miliard korun). Tu si ale neodnese jen hrstka výherců - loterie má totiž taková pravidla, že vítězných kuponů je mnoho. Letošní nejvyšší výhra je 3 miliony eur, rozdělí si ji hned deset výherců.

Tisíce Španělů dnes visely u obrazovek očima, aby sledovaly losování tradiční vánoční loterie. Vítězné kombinace čísel v televizi v přímém přenosu vyzpěvovaly děti z jedné madridské školy, která byla kdysi sirotčincem. Děti svým zpěvem během jednoho jediného večera udělaly radost více než 26 tisícům výherců.

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

Losů si lidé letos navzdory krizi koupili víc než loni. Při nákupu mnohdy hrála roli tradiční pověrčivost Španělů. Za pouhé dvě hodiny se například prodaly všechny kupony čísla 11710, které symbolizovalo den, kdy španělští fotbalisté poprvé získali titul mistrů světa - 11.7.2010.

Kupony Španělé kupovali třeba v týmech, aby zvýšili své šance na výhru. Losy prodával ve svém baru v katalánském městě Palleja i José Antonio Maldonado. Prodal 600 kuponů, které celkem vyhrály 180 milionů eur. „Znám spoustu lidí, kteří se při nynější hospodářské krizi potápějí a kteří si koupili kupon v mém baru. Cítím se jako Robin Hood. Za celý svůj život jsem nikdy neřval tolik jako dnes ráno,“ říká o loterii Maldonado.