Obama podepsal zrušení pravidla „Neptej se a mlč“

Washington - Americký prezident Barack Obama podepsal zákon, který ukončí kontroverzní armádní politiku nazvanou „Neptej se a mlč“. Podle zásady mohli sloužit homosexuálové v americké armádě jen v případě, že se ke své orientaci veřejně nehlásili. Zákon ale začne platit až po několika měsících, během nichž se musejí upravit armádní předpisy.

„Zákon, který za chvíli podepíšu, posílí naši národní bezpečnost. A také ideály, které muži a ženy v našich ozbrojených silách s nasazením vlastního života brání,“ prohlásil dnes americký przident Barack Obama.

„Neptej se a mlč“ se říká zásadě, která pro homosexuály v armádě platila od roku 1993. Do té doby přitom nesměli homosexuálové v armádě sloužit vůbec.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Rovnoprávný přístup ke kariéře v ozbrojených silách byl jedním z Obamových předvolebních slibů. Proti byla řada republikánů. Demokraté proto protlačili zákon kongresem už minulý týden, protože v novém složení už by nemusel projít. 

Organizace gayů a lesbiček slaví, přestože si budou muset ještě zhruba rok počkat, než zákon vstoupí v platnost. Ministerstvo obrany totiž musí změnit tisíce interních armádních předpisů. „Ohlídáme, aby Pentagon tento zákon implementoval férově a co nejdříve. Nepřipustíme zmaření dalších životů ani skončení dalších vojenských kariér,“ říká Zoe Dunningová, bývalá důstojnice námořnictva USA. 

Kvůli prozrazení své náklonnosti k témuž pohlaví muselo americkou armádu za 17 let opustit nejméně 13 tisíc vojáků. Pokud neporušili jiné předpisy, budou se zřejmě moci vrátit.