Papežovo poselství: mír mezi Palestinci a Izraelci

Vatikán - Papež Benedikt XVI. ve svém tradičním božíhodovém poselství Městu a světu vyzval Palestince a Izraelce k mírovému soužití. Vybídl také světové politiky, aby projevovali aktivní solidaritu s pronásledovanými křesťany v Iráku a na celém Blízkém východě a vyzval k respektování lidských práv a náboženské svobody ve světě. Nejvyšší představitel římskokatolické církve pronášel své poselství z centrální lodžie baziliky svatého Petra k poutníkům, kteří zaplnili Svatopetrské náměstí. Papeže sledovalo asi sto tisíc lidí, které neodradil ani déšť.

„Nechť světlo Vánoc znovu zasvítí nad touto zemí, kde se narodil Ježíš, a inspiruje Izraelce a Palestince ke spravedlivému a mírovému soužití,“ řekl Benedikt, jemuž osud tohoto regionu velmi leží na srdci a který při své cestě do Svaté země loni v květnu vyzval k vytvoření dvou států.

Mírová jednání mezi oběma stranami však uvízla na mrtvém bodě. Dnes ráno izraelské letectvo bombardovalo čtyři cíle v pásmu Gazy a podle palestinských zdrojů jsou zde nejméně dva ranění. Izraelské údery následovaly po pátečním palestinském ostřelování izraelského území.

Benedikt si přeje usmíření pro křesťany v Iráku a mír v Africe

Papež vyzval zodpovědné činitele národů, aby projevili „aktivní solidaritu“ s křesťanskými komunitami v Iráku a na celém Blízkém východě. V poselství přenášeném televizemi celého světa si přál „usmíření a naději pro budoucnost“ pro tyto křesťany, kteří zažívají bolest a procházejí zkouškami.

Iráčtí křesťané prchají ze země po útoku na kostel syrské katolické církve v Bagdádu z 31. října, při němž přišlo o život 44 věřících a dva kněží. K útoku se přihlásila teroristická síť al-Káida s tím, že křesťané jsou pro ni legitimním cílem. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) to způsobilo exodus tisíců křesťanů z Iráku. V zemi jich dnes zůstalo jen půl milionu, zatímco v roce 2003 jich tu bylo až 1,2 milionu. Ti, kteří zůstali, se ale slavit Vánoce bojí. „Rada arcibiskupů rozhodla, že se oslavy omezí pouze na mše. Nebudou žádná setkání, večírky, ani veřejné akce,“ uvedl kněz Muchlis Kyriakos. Na mších se četla jména těch, kteří při útocích zemřeli.

Urbi et Orbi - skoro 80letá tradice

Vánočního a také velikonočního papežského požehnání se z centrální lodžie baziliky dostává „městu a světu“ už 77 let. Poselství a slavnostní požehnání na Boží hod vánoční se za tu dobu stalo pro věřící i nevěřící neodmyslitelnou součástí svátečního poledne. Stejně jako půlnoční mši, tak i dnešní poselství přenášely televizní stanice do mnoha zemí světa, kde je v přímém přenosu sledovaly miliony lidí.

Nejvyšší představitel římskokatolické církve také vyzval k trvalému míru v Pobřeží slonoviny, v Somálsku a v Súdánu. Vyjádřil přání, aby zavládla politická a sociální stabilita na Madagaskaru. Popřál křesťanům v Číně, aby neklesali na mysli kvůli potlačování náboženské svobody v této zemi. Nabádal rovněž k respektování lidských práv a ke smíření na Korejském poloostrově.

Papež zakončil své poselství vánočním přáním v mnoha jazycích, včetně češtiny a slovenštiny. Čechům řekl: „Narodil se vám Spasitel, radujte se.“ Slovákům pak popřál: „Milostiplné a radostné vianočné sviatky.“

Poselstvím Městu a světu vyvrcholil náročný vánoční program třiaosmdesátiletého papeže. Již v noci na dnešek sloužil ve Svatopetrské bazilice půlnoční mši, při níž ostře odsoudil ty, kdo ve světě šíří násilí a války. Modlil se rovněž za to, aby mezi lidmi zavládlo opravdové bratrství. Stejně jako loni začínala půlnoční mše s ohledem na papežův věk již ve 22:00 SEČ. Poslední den v roce povede papež ve Svatopetrském chrámu nešpory a na Nový rok odslouží u příležitosti svátku Matky Boží slavnostní mši.

Papežovo tradiční poselství Urbi et orbi sledovaly na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu desetitisíce poutníků z celého světa.
Zdroj: ČT24