Srbský list obvinil albánského premiéra z obchodu se zbraněmi

Bělehrad - Srbský deník Politika obvinil albánského premiéra Saliho Berishu z obchodování se zbraněmi během války v Kosovu v letech 1998 až 1999. Odvolává se přitom na výpovědi čtyř bývalých členů Kosovské osvobozenecké armády před prokuraturou pro válečné zločiny. Podle nich byl Berishův dům u hranic s Kosovem na severu Albánie centrem pro nákup zbraní. Berisha tato obvinění odmítl.

List Politika na titulní straně zveřejnil, že Sali Berisha byl jedním z hlavních obchodníků se zbraněmi v době kosovského konfliktu. Jmenovali jej čtyři svědci v dokumentech prokuratury pro válečné zločiny.

Berisha: Obvinění jsou „pouhé rasistické pomluvy“

Na toto obvinění vzápětí albánský premiér ostře reagoval. Podle něj je Politika „mluvčím ultranacionalistických srbských kruhů, zaslepeným obhájcem genocidy, které se Srbové dopustili v Bosně a Kosovu“. Její obvinění jsou „pouhé rasistické pomluvy“, zdůraznil.

Sali Berisha

„Tato obvinění jsou součástí protialbánské hysterie, kterou vede Dick Marty, rasista, který se bez důkazů usilovně snaží pošpinit spravedlivou válku kosovských Albánců.“

Vlivný srbský deník cituje spis prokuratury pro válečné zločiny, kde se o Berishově domě na severu Albánie v blízkosti hranic s Kosovem hovoří jako o centru, kde se nakupovaly zbraně. List referuje o svědectví čtyř kosovských Albánců, bývalých členů separatistické Kosovské osvobozenecké armády (UÇK), kteří obviňují albánského premiéra.

Politika přinesla rozsáhlé výňatky ze svědectví těchto Albánců pocházejících z lokalit Djakovica, Dečani, Prizren a Glodjane na západě a jihozápadě Kosova. Upřesnil, že je zatkly srbské bezpečnostní síly v době konfliktu v letech 1998 až 1999.

Kritika švýcarského poslance Dicka Martyho

Obvinění přicházejí poté, co byla zveřejněna zpráva švýcarského poslance Dicka Martyho, v níž se zmiňuje o údajném obchodu s lidskými orgány, které prý byly koncem 90. let v Albánii odebírány vězňům kosovských separatistů. Ve zprávě je z tohoto obchodu obviněna skupina činitelů UÇK, k níž patří kosovský premiér Hashim Thaçi.

Většinu obětí tvořili podle švýcarského poslance srbští vězni zadržovaní v táborech UÇK v Albánii. Parlamentní shromáždění Rady Evropy, které si tuto zprávu vyžádalo, se k ní má vyslovit koncem ledna.

  • Berisha, Topolánek autor: Kořínková Eva, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/829/82837.jpg
  • Dick Marty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2177/217669.jpg