Bělorusko odmítá propustit zadržené Rusy

Minsk/Moskva - Běloruská justice zatím dosud nevyslyšela opakované žádosti Moskvy, aby propustila jedenáct ruských občanů, kteří byli zadrženi 19. prosince při protivládní demonstraci v centru Minsku. V den protestu tamní policie zadržela přes 600 lidí a ve zrychleném řízení je odsoudila ke zhruba dvoutýdenním trestům. Mimo ně je souzeno sedmnáct údajných organizátorů demonstrace, kterým hrozí až 15leté tresty vězení.

Městský soud v Minsku dnes zamítl již druhou žádost ruských advokátů o předčasné propuštění vězněných Rusů. Podle agentury ITAR-TASS ruské velvyslanectví v Minsku připravuje další naléhavou demarši.

Kreml zatím oficiálně nijak nekomentoval výsledky běloruských prezidentských voleb, v nichž už počtvrté zvítězil dosavadní prezident Alexandr Lukašenko. Nevyjádřil se ani k brutálnímu zásahu běloruské policie proti desetitisícové demonstraci, kterou poražení prezidentští kandidáti svolali bezprostředně po volbách do centra Minska. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv Lukašenkovi oficiálně blahopřál, informaci o blahopřejném telegramu ale Kreml zveřejnil až po dotazech tisku.

Jeden z lídrů běloruské opozice je více než týden nezvěstný

Běloruské úřady označují za inspirátory protivládní demonstrace také pět prezidentských kandidátů. Dva z nich - Uladzimir Njakljajev a Andrej Sannikav - byli při zadržení surově zbiti a od jejich zatčení je nikdo neviděl. Přístup k zadrženým nemají jejich advokáti ani rodinní příslušníci. V Minsku se šíří pověsti, že Njakljajev, považovaný za nejvýznamnějšího běloruského básníka současnosti, na následky policejního útoku zemřel.

Na protest proti jednání justičních orgánů vyhlásilo několik běloruských novinářů hladovku, žádost o okamžité propuštění Njakljajeva adresoval Lukašenkovi běloruský a ruský svaz spisovatelů a mezinárodní PEN klub.

Minulý pátek vyzvali ministři zahraničí Česka, Polska, Německa a Švédska Evropskou unii, aby v reakci na tvrdý postup Lukašenkova režimu proti opozici zastavila své sbližování s Běloruskem.

Šéf opozičního hnutí Mluv pravdu! Uladzimir Njakljajev při hlasování demonstrativně před očima desítek novinářů vyškrtl z hlasovacího lístku jméno Lukašenko a napsal na něj velkými písmeny: Nové volby bez Lukašenka
Zdroj: ČT24/ČTK/AP