Ani dva roky po izraelské ofenzivě nenašla Gaza klid

Jeruzalém - Pokud Izrael a palestinská politická reprezentace nenajdou řešení ohledně uprchlíků a výstavby ve východní části Jeruzaléma, mohla by se základem pro obnovení mírových rozhovorů stát jakási „provizorní mírová dohoda“. Vůbec poprvé to připustil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Hlavní palestinský vyjednavač Saíb Irikát to ale nepovažuje za reálné. Proti jakémukoliv vyjednávání s Izraelem je radikální palestinské hnutí Hamas.

Svatá válka pokračuje a Izrael zůstává nepřítelem: Palestinci v pásmu Gazy si tak připomněli ofenzivu izraelské armády před dvěma lety. Válka trvala tři týdny, napětí zůstává dodnes. „Nemáme příměří se sionisty. Dokud bude nepřítel útočit na nás a naši zemi a dokud bude vraždit naše vůdce a naše děti, je naším právem odpovědět na tuto agresi a chránit naše syny i zem,“ řekl jeden z islamistů.

V posledním týdnu zaútočilo izraelské letectvo na podzemní tunely mezi Egyptem a Gazou a na výcvikové tábory hnutí Hamas. Byla to odpověď na raketové střely dopadající na izraelské území. V neděli přišli o život dva islámští bojovníci na hraničním přechodu. Údajně chtěli umístit výbušniny k bezpečnostnímu plotu.

V Gaze je stále napětí na denním pořádku (zdroj: ČT24)

Klid ale nebyl ani na západním břehu. Na demonstraci proti omezenému pohybu Palestinců se sem sjelo několik stovek aktivistů z celého světa. Když se pokusili prorazit jeden z hraničních přechodů, rozehnaly je izraelské hlídky slzným plynem.

Ke střetům došlo i ve východním Jeruzalémě. Mladí Palestinci v maskách tam zablokovali silnice a na policii házeli kameny. Násilí vyvolaly informace, že radnice chystá zásah jak proti palestinským domům postaveným bez povolení, tak proti židovským přistěhovalcům, kteří se tam usadili nezákonně.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK/AP