Komise chce vysvětlit maďarský mediální zákon

Brusel - Evropská komise udeřila na Maďarsko a chce vysvětlit část nového sporného mediálního zákona. Kritici tvrdí, že zákon zavádí státní cenzuru. Proti novému zákonu protestují i maďarská média. Jeden z největších deníků Népszabadság dnes vyšel s jediným nápisem na titulní straně: „V Maďarsku skončila svoboda tisku.“ Eurokomisařka pro digitální agendu a média Neelie Kroesová chce posoudit, jestli vláda v Budapešti skutečně nepřekročila unijní právo.

Evropská komise chce vysvětlit od maďarské vlády nový mediální zákon. „Očekáváme vysvětlení maďarského mediálního zákona v nejbližších dnech,“ uvedla mluvčí komise. 

Zákon počítá mimo jiné se vznikem Národního mediálního a komunikačního úřadu (NMHH), který bude médiím udělovat pokuty ve výši v přepočtu 18 milionů korun. 

Rozhovor s Lubošem Palatou (zdroj: ČT24)

Pochybnosti o svobodě maďarských médií poutají pozornost o to více, že Maďarsko se 1. ledna ujalo půlročního předsednictví v Evropské unii. Vláda Viktora Orbána ovšem nečelí kritice jen kvůli mediálnímu zákonu. Evropská komise vyšetřuje i takzvanou krizovou daň, kterou Maďaři zdanili zahraniční investory.