Írán zve na prohlídku jaderných zařízení

Teherán - Írán pozval velvyslance Ruska, Číny, Maďarska, Kuby a svých arabských spojenců při Mezinárodní agentuře pro atomovou energii, aby se přijeli podívat do jeho jaderných zařízení. Pozvánku dostali na polovinu ledna. Podle agentury AP se Teherán možná snaží zlepšit své vyhlídky před dalším kolem mezinárodních jednání o jeho jaderném programu. To má proběhnout na konci ledna. Spojené státy pozvány nejsou.

Írán navrhuje termín prohlídky a setkání s představiteli pozvaných zemí. „Budou mít možnost navštívit naše jaderná zařízení 15. a 16. ledna,“ uvedl dnes na tiskové konferenci mluvčí iránského ministerstva zahraničí Ramín Mehmanparast. 

Pozvané státy mají podle Teheránu vyslat do Íránu své velvyslance při Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE). Podle neoficiální zprávy západních médií Írán pozval zástupce Ruska, Číny, Maďarska, Egypta nebo Kuby. Peking už potvrdil, že je mezi pozvanými. Není zatím jasné, zda se Čína prohlídky zúčastní.

Teherán chce zřejmě rozptýlit obavy ze svého jaderného programu ještě před plánovaným setkáním Íránu s šesticí velmocí koncem ledna v Istanbulu. Stálí členové Rady bezpečnosti OSN (Čína, Francie, Rusko, USA, Británie) a Německo se společně snaží přinutit Teherán k jednání. Zatím poslední kolo jednání se uskutečnilo začátkem prosince loňského roku v Ženevě, žádné zásadní výsledky však nepřineslo.