Hledá se nový poradce pro Obamu

Washington - Novým šéfem poradců amerického prezidenta Baracka Obamy by mohl být William Daley - bankovní ředitel a nejmladší bratr starosty Chicaga. Podle několika zdrojů z Obamovy administrativy o tom prezident uvažuje. Od září má tým pouze prozatímní vedení. Poslední šéf odešel, aby mohl kandidovat na post starosty - a shodou okolností v Chicagu.

Minulý šéf Obamových poradců Rahm Emanuel rezignoval loni v září, aby se mohl věnovat kandidatuře na starostu Chicaga. Od té doby mají Obamovi poradci jen prozatímního šéfa.

Právě z Chicaga možná bude jejich nová hlava - shodou okolností bratr současného chicagského starosty Richarda Daleyho. „Musíme hledat všechny zdroje a možnosti, abychom se ujistili, že se nám podaří stabilizovat finanční sektor a vrátit naši ekonomiku zpátky na výsluní. Příští rok ale bude ještě velmi těžký,“ očekává William Daley.

Obama hledá nového poradce (zdroj: ČT24)

Nejmladší bratr chicagského starosty si cestu do politiky prorazil jako poradce Billa Clintona. Později vedl prezidentskou kampaň Ala Gorea. Mluvilo se o něm i jako o potenciálním senátorovi nebo guvernérovi Illinois. V současnosti je jedním z ředitelů banky JP Morgan.