Vznikne v Africe nový stát?

Chartúm - Súdán se připravuje na nedělní referendum o nezávislosti jižní části země. Očekává se, že obyvatelé jihu vyhlášení samostatnosti schválí. Ze severu se vracejí tisíce Súdánců, kteří tam utekli před lety v obavě z války mezi severem a jihem. Pro ty, kteří zůstanou na severu, to bude nejspíš znamenat řadu nepříjemností, možnou ztrátu občanství a někteří se obávají i nových bojů.

V Mandelově uprchlickém táboře situovaném asi 20 kilometrů jižně od metropole žijí desítky tisíc uprchlíků z jihu, odkud je před lety vyhnala občanská válka. Spousta obyvatel tábora se na jih vrátit nechce, ať už referendum dopadne jakkoli. Přestože v táboře žijí v bídě. „Lidé nemají vodu, elektřinu. Není tu nic. Nevím, jak tu budeme dál žít. Po referendu to bude ještě horší,“ myslí si uprchlík Gabriel.

S napětím očekávané referendum začne v neděli a potrvá týden. Očekává se, že jih zvolí samostatnost. Pro Chartúm to bude znamenat ztrátu nejúrodnější oblasti v povodí Nilu i lukrativních nalezišť ropy. Prezident Bašír ohlásil, že výsledek hlasování uzná.

Súdán se připravuje na referendum (zdroj: ČT24)

Není také vyřešená otázka budoucího občanství milionů lidí z jihu žijících na severu. Stejně tak nikdo neví, kudy povede hranice mezi případnými sousedy. „Po odtržení nás budou pronásledovat. Tato vláda něco říká a něco jiného dělá. Dojde k pronásledování. Proto se spousta lidí vrátila na jih,“ říká obyvatel Chartúmu původem z jižního Súdánu James John.

Na cestu s vidinou lepší – samostatné – budoucnosti se vydaly i tisíce obyvatel Mandelova tábora. I oni mají strach, že referendum může rozdmýchat krvavé boje, jaké provázely válku mezi severem a jihem. Skončila v roce 2005 a zahynuly v ní dva miliony lidí. Vyhlášení referenda bylo jednou z podmínek mírové dohody.

Uprchlický tábor v Súdánu
Zdroj: ČT24