Bývalý šéf republikánů dostal tři roky

Austin (USA) - Ke třem letům vězení byl dnes v americkém Austinu odsouzen někdejší vůdce republikánské parlamentní většiny Tom DeLay za podíl na nelegálním financování volební kampaně v roce 2002. Bývalému kongresmanovi z éry prezidenta George Bushe mladšího hrozilo doživotí, jeho advokáti už oznámili, že se proti rozsudku odvolají.

Koncem listopadu porota v Austinu uznala DeLaye vinným z praní špinavých peněz a z nelegálního financování volební kampaně. Soudce Pat Priest ho dnes odsoudil ke třem letům vězení za trestný čin spiknutí. Odsoudil ho také k pěti letům vězení v případě obvinění z praní špinavých peněz, umožnil ale DeLayovi přijmout desetiletou podmínku.

DeLay kvůli oběma obviněním odešel z Kongresu v roce 2006. Bývalý vlivný politik z éry vlády George Bushe je podle poroty vinen z ilegálního převodu 190 tisíc dolarů (3,8 milionu korun) na volební kampaň v roce 2002 v Texasu. Peníze údajně pocházely od firem, což texaský zákon zakazuje. DeLay i jeho právníci trvali na tom, že všechny finanční převody byly legální.