Libanonská vláda padla

Bejrút/Washington - Po necelých 14 měsících fungování dnes padla v Libanonu koaliční vláda národní jednoty. „Svrhlo“ ji prosyrské šíitské hnutí Hizballáh se svými stoupenci z tábora křesťanského generála Michela Aúna rezignací všech svých 11 zástupců ve třicetičlenném kabinetu. Prezidenta Michela Sulajmána tento tábor vyzval k sestavení nové vlády. O situaci v Libanonu, kterému hrozí další vážná politická krize, jednal ve Washingtonu libanonský premiér Saad Harírí s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Ministři Hizballáhu odešli z kabinetu na protest proti mezinárodnímu vyšetřování vraždy bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího. Mezinárodní tribunál totiž hodlá z vraždy obvinit kromě jiných i některé členy této prosyrské strany. V úterý dal Hizballáh vládě, kterou nyní řídí syn zavražděného, několik hodin na to, aby přijala jeho stanovisko a přestala s mezinárodním tribunálem spolupracovat.

Pád kabinetu vyvolal v regionu i v západním světě obavy z dalších střetů na Blízkém východě. V roce 2008 byl Libanon kvůli srážkám mezi různými frakcemi na pokraji občanské války. Ze zahraničí doléhají výzvy k libanonským politikům k zachování míru a kontroly nad situací. „Je důležité, aby naši bratři v Libanonu zodpovědně chránili svou zemi a nedovolili, aby se situace zhoršila,“ žádá ministr zahraniční Saudské Arábie Saud Al-Faisál.

Libanonská vláda padla (zdroj: ČT24)

Premiér Harírí kvůli krizi mění program. Cestou ze Spojených států navštíví neplánovaně i Paříž, aby situaci projednal s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Hizballáh: Harírího zabili Izraelci

Rafík Harírí zemřel při atentátu v roce 2005. Bezprostředně po něm byla z akce obviněna Sýrie, která ovládala v té době politiku Bejrútu. Harírí se ke konci života připojil k táboru libanonských kritiků Damašku.

Sýrie sice podíl na akci popřela, ale byla nucena z Libanonu stáhnout svou armádu a v zemi se pak konaly volby. Útok, při němž kromě Harírího zahynulo asi 20 dalších lidí, v Libanonu nebyl objasněn a vyšetřování se ujal speciální mezinárodní tribunál. Ten loni oznámil, že hodlá obvinit několik lidí a že jsou mezi nimi i členové Hizballáhu.

Tato prosyrská a protiizraelská organizace tribunál považuje za nástroj Izraele a snažila se předložit důkazy o tom, že za vraždou Harírího stojí právě jižní soused Libanonu.

Statisíce lidí si v libanonské metropoli Bejrútu zavzpomínaly na premiéra Rafíka Harírího zavražděného před čtyřmi lety.
Zdroj: ČT24