Palinová: Za střelbu v Tucsonu nemůžu

New York - Bývalá aljašská guvernérka a možná uchazečka o republikánskou nominaci na prezidentku Spojených států Sarah Palinová odmítla kritiku, která se na ni snesla kvůli tragické střelbě v arizonském Tucsonu. V zemi se totiž takřka okamžitě po útoku rozpoutala diskuse o tom, do jaké míry se na něm podepsala vyhrocená politická atmosféra k zemi. Pozornost se přitom zaměřila na Palinovou, jež k ní podle mínění mnohých přispívá.

Někdejší aljašské guvernérce uškodila především mapa s terči, na níž před nedávnými volbami vybízela své sympatizanty, aby „namířili“ na několik kandidátů Demokratické strany. Jedním z nich byla členka Sněmovny reprezentantů Gabrielle Giffordsová, kterou v sobotu dvaadvacetiletý střelec Jared Loughner střelil zblízka do hlavy a která nyní v nemocnici bojuje o život.

„Jako mnoho dalších lidí, i já jsem strávila několik posledních dní přemýšlením o tom, co se stalo, a prosila jsem v modlitbách Boha, aby mne vedl. Po této šokující tragédii jsem nejdříve zmateně, později znepokojeně a nyní zarmouceně poslouchala nezodpovědná vyjádření lidí, kteří se snaží přisuzovat jiným vinu za tuto strašlivou událost,“ uvedla Palinová ve videu a v prohlášení, jež umístila na internet.

Použila v něm ale i obrat, kvůli kterému se na ni krátce po zveřejnění prohlášení snesla nová vlna kritiky. Politička totiž obvinila novináře a komentátory, že se „snaží vytvořit krvavou pomluvu, která slouží jen k tomu, aby podněcovala nenávist a násilí“. Pojem 'krvavá pomluva" se přitom používá v souvislosti s obviňováním židů z rituálních vražd dětí.

Mapa, na které Sarah Palinová označila své politické nepřátele
Zdroj: ČT24