Sierra Leone bojuje za záchranu šimpanzů

Freetown (Sierra Leone) – Přírodní rezervace Tacugama je útočištěm pro šimpanze v africké Sierra Leone. Žije jich tady víc než stovka. Někteří z nich osiřeli, jiné chytli lovci na prodej. Majitelé rezervace připravují šimpanze znovu na život ve volné přírodě. A hlavně je chtějí zachránit před vyhynutím.

Bala Amarasekaran si přinesl domů první šimpanzí mládě před patnácti lety. Bylo na prodej u silnice, nedaleko hlavního města Freetown. Staral se o něj víc než rok, než se mohlo vrátit do přírody. Tenkrát ještě netušil, že šimpanzi mu úplně změní život. „Všechno se to přihodilo náhodou. Mládě bylo ve špatném stavu a navíc poraněné, tak jsem pro něj chtěl něco udělat. Šimpanzi jsou lidem hodně podobní a zaslouží si mnohem víc naší pozornosti. Péčí o ně jsem byl doslova posedlý. Jsem rád, že jsem opustil práci jen pro vydělávání peněz a začal jsem dělat to, co mě naplňuje a doopravdy baví,“ vzpomíná Bala, který se v roce 1995 rozhodl založit přírodní rezervaci Tacugama.

Domov v ní našli jak opuštění šimpanzi, tak ti, které vykoupil ze zajetí. Přes den žijí v deštném lese, i když jejich prostor vymezuje plot. Noci tráví ve speciálních kabinách. Rezervace přežila i léta občanské války v Sierra Leone. Od jejího konce v roce 2001 počet šimpanzích svěřenců roste a dnes mají i vlastní veterinářku. „Starám se nejen o zdravotní stav šimpanzů, ale i o jejich psychickou pohodu. Pravidelně chodí na lékařské prohlídky. Když přijímáme nového jedince, pozorujeme ho minimálně tři měsíce. Odebíráme mu krev a projde všemi testy. Snažíme se včas odhalit infekční choroby, na které jsou šimpanzi hodně náchylní. Pokud nějakou trpí, nebo mají nějaká zranění, držíme je odděleně, dokud se nevyléčí,“ vysvětluje doktorka Simona Papaová.

Šimpanzi v africké Sieře Leone (zdroj: ČT24)

Rezervace ale plní ještě další úlohu – děti i dospělí se tady učí, jak chránit deštné pralesy a divoká zvířata. „Když pozorujeme dospělé šimpanze, vidíme, že mají stejné vlastnosti jako lidi. Bojují mezi sebou a jsou chamtiví, měří si síly. O tom všem pak můžeme s dětmi mluvit a učit je dobrým mravům. Buď se můžeme chovat jako oni, nebo jako lidé, kteří spolu dobře vycházejí. K tomu nám pomáhá i ticho tohoto místa, kde jsou slyšet ptáci. Je to tady prostě nádherné,“ popisuje jedna z návštěvnic rezervace.

V posledních třech desetiletích se ale počet šimpanzů dramaticky snížil. Začátkem 70. let žilo v Sierra Leone kolem 20 000 divokých šimpanzů. V současnosti jich je jen asi šest tisíc.

Šimpanz učenlivý je nejbližší žijící příbuzný člověka - má až 98 procent genů shodných s lidskými. Všechny čtyři poddruhy šimpanze v rovníkové Africe jsou ohrožené. Může za to nejen úbytek deštných pralesů, ale i lovci a infekční nemoci.

  • Rezervace pro šimpane v Sierra Leone autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2244/224304.jpg
  • Šimpanzi v rezervaci v Sierra Leone autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2244/224305.jpg
  • Záchrana šimpanzů v Sierra Leone autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2244/224306.jpg