Tisíce lidí na Haiti uctily památku obětí zemětřesení

Port-au-Prince - Tisíce lidí na Haiti uctily minutou ticha více než 230 000 obětí loňského devastujícího zemětřesení. V tomto čase se zde přesně před rokem ozvaly první otřesy o síle sedmi stupňů Richterovy stupnice. Země se dosud z této katastrofy nevzpamatovala a navíc ji nyní sužuje epidemie cholery, které podlehly už na tři tisíce lidí.

Zástupy lidí oblečených v bílém, což je v této zemi barva smutku, proudily již od středečního rána do centra haitské metropole Port-au-Prince, aby se zúčastnily hlavní smuteční mše pod širým nebem v ruinách tamější katedrály. Po obřadu následovala minuta ticha, po jejímž skončení vzlétly do vzduchu tisíce bílých balónků.

Také v dalších městech a vesnicích si Haiťané společně s členy mezinárodních organizací připomínali první výročí ničivého zemětřesení. Ke smutečním hostům patřil i bývalý americký prezident a zvláštní velvyslanec OSN pro Haiti Bill Clinton. Přicestoval také trojnásobný držitel hudebních cen Grammy rapper Wyclef Jean, který se narodil blízko Port-au-Prince, ale vyrostl v New Yorku a který je na Haiti značně populární.

Televize během této vzpomínkové akce také poprvé živě přenášela náboženské obřady kultu voodoo.

Haitský premiér Jean-Max Bellerive u příležitosti dnešního výročí podle Reuters oznámil upřesněnou bilanci obětí ničivého zemětřesení, která prý přesáhla 316 000 mrtvých. Bellerive neuvedl, jak vláda nové údaje získala. Dosavadní odhady mluvily o přibližně 230 000 – 250 000 mrtvých.

Památku haitských obětí uctili ve středu i zástupci OSN v New Yorku, a to symbolickými 43 vteřinami ticha, protože přesně takovou dobu trvaly před rokem ničivé otřesy. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun ještě předtím položil na počest zemřelých květinový věnec: „Když uctíváme zemřelé, vzdáváme tím čest i živým. Obdivujeme jejich boj o přežití a za lepší život. Svět stál ve vašich nejhorších chvílích při vás,“ konstatoval podle DPA Pan Ki-mun. Upozornil však také, že nápravy škod na Haiti nepokračují dostatečně rychle.

Dvanáct měsíců po katastrofě se nejchudší země Ameriky z jejích následků ještě nevzpamatovala. Více než 800 000 lidí stále žije v provizorních podmínkách v táborech. Škody byly vyčísleny na osm miliard dolarů. Ze tří čtvrtin bylo zničeno Port-au-Prince.

  • První výročí zemětřesení na Haiti autor: Graham Hughes, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2243/224295.jpg
  • Zničený prezidentský palác rok po zemětřesení autor: Ramon Espinosa, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2243/224297.jpg