Korejští filmaři odložili kamery – film natočili na iPhone

Soul – Uznávaný jihokorejský režisér Park Chan-wook se rozhodl zaexperimentovat. Odložil kameru a svůj nový film natočil iPhonem. Zhruba půlhodinový snímek, který koncem ledna uvidí Korejci dokonce i v kinech, nese název Noční rybolov. Točil se deset dní a vyšel v přepočtu na 2,5 milionu korun.

„Jednu scénu jsme točili i deseti iPhony najednou. Jen tři z nich přitom drželi v rukou skuteční kameramani. Zbytek natáčel, kdo byl zrovna na place,“ popisuje Park Chan-wook průběh netradičního natáčení.

Používání iPhonu místo kamery má podle něj budoucnost. Nízký rozpočet snímku by totiž mohl zlákat filmaře, kteří nemají dostatek peněz. Snímek má rozlišení jako běžné filmy. „Má to samozřejmě svoje limity. S tak malou kamerou si nemůžete dovolit tolik, co s normální. Místo stěžování je ale třeba to brát jako novou možnost, jak točit filmy,“ přiznává režisér.

Film na iPhone (zdroj: ČT24)

Příběh o setkání rybáře a šamanky neměl jasně daný scénář. Řada věcí vznikala přímo na place. Sám Park, který se po celém světě proslavil snímky jako Nebohá paní pomsta nebo Žízeň, mluví doslova o demokratickém natáčení.