Dunaj se dere do ulic Pasova

Berlín - Další povodňová vlna dnes po oblevě z počátku týdne znovu drží v napětí obyvatele německých měst. Zatímco Heidelberg dnešní kulminaci hladiny řeky Neckar přežil bez větší újmy, překvapivě rychle stoupá ve východním Bavorsku hladina Dunaje, který se v Rakousku na některých místech už v korytě neudržel. Řeka ohrožuje bavorský Pasov. Stoupají také hladiny řek v Sasku, včetně Labe v Drážďanech. V hesenském Frankfurtu nad Mohanem, kde se voda z rozvodněné řeky ve čtvrtek zastavila u protipovodňových zábran před historickým centrem, hladina stagnovala.

Další vzedmutí hladin řek v Německu, Rakousku a také v Česku je důsledkem kombinace deštů a tání sněhu. V Německu už déšť ustal a také předpověď počasí pro nadcházející víkend je příznivá. I situace na většině rozvodněných toků by se tak měla postupně zklidňovat.

Nákladné protipovodňové bariéry postavené podél historického centra univerzitního města Heidelberg na jihozápadě Německa mají být opět odstraněny. Ještě ve čtvrtek se místní úřady obávaly zaplavení uliček starého města, což ale nenastalo. Ve spolkových zemích Bádensko-Württembersko a Hesensko už většinou hladiny řek začaly klesat, včetně Mohanu ve Wertheimu, z jehož historického centra voda pomalu odtéká.

Naopak až překvapivě kritická je situace v Pasově, kde se stékají tři řeky - Dunaj, Inn a Ilz. Hladina Dunaje ve městě do rána nečekaně rychle stoupla až k téměř devíti metrům. Ještě 24 hodin předtím byla hladina o tři metry níže. Hasiči a město do pozdní noci položili 2 500 pytlů s pískem.

Dunaj by v Pasově mohl během dneška stoupnout o dalšího půl metru. Pak by hrozilo zaplavení Radničního náměstí. V Rakousku se už Dunaj v korytě neudržel. Kvůli vydatným dešťům a rozvodněným přítokům se dnes ráno vylil z břehů u dolnorakouského Amstettenu a v Klosterneuburgu u Vídně, kde voda zaplavila část obytné čtvrti.

Se vzedmutými hladinami řek se dnes potýkalo takřka celé východní Bavorsko. Motoristé muse počítat s četnými objížďkami, protože pod vodou je mnoho silnic. Řeka Řezná na bavorské straně německo-české hranice ohrožovala mimo jiné hornofalcké město Cham.

Ve čtvrtek začala znovu stoupat hladina také na Rýnu a jeho přítoku Mosele. Na soutoku obou řek v Koblenci, jehož centrum tento týden už jednou zaplaveno bylo, se kulminace na zhruba 7,40 metru očekává v sobotu večer.

Také v Sasku, sousedícím se severozápadními Čechami, déšť společně s mírnými teplotami situaci znovu dočasně vyostřil. Povodňová pohotovost platí například v okolí Lipska. V Krušných horách hrozí kromě povodní i sesuvy půdy. Nejvíc rozvodněné jsou v regionu řeky Bílý Halštrov a Černý Halštrov, ale také Labe. V Drážďanech dnes ráno hladina řeky dosáhla 5,10 metru, v sobotu by to mohlo být ještě o několik decimetrů více. V saské metropoli bylo preventivně uzavřeno nábřeží před drážďanskou operou.