Tunisko trápí nedostatek potravin

Tunis - Tunisko tentokrát v noci ovládl klid. Nové politické vedení doufá, že se nebudou opakovat případy drancování ani sobotní násilnosti, které ve dvou věznicích stály život nejméně 50 lidí. Podle agentury AFP navíc zemřel francouzský reportér, kterého zranila tuniská policie. Premiér Muhammad Ghannúší z pověření dočasné hlavy státu Fuáda Mbazaa bude i dnes jednat s opozičními stranami o sestavení koaliční vlády.

Opojení z revoluce střídají obavy, zásobování základními potravinami totiž v hlavním městě vázne. „Nemají ani mouku, nemají nic. VIP rozkradli peníze a uprchli, a my ať se staráme!“ říká jeden z obyvatel Tunisu.

Současně se přidává strach o bezpečnost. Metropoli střeží tanky a noční zákaz vycházení situaci výrazně zklidnil. Přesto se včera objevily dva incidenty, při kterých údajně věrní svrženého prezidenta stříleli do lidí z projíždějících aut, jak říkají místní: „Ty gangy najala vládní strana, aby rozpoutala chaos a odvedla pozornost od skutečných problémů.“

Tunisku dochází potraviny (zdroj: ČT24)

Šéf ochranky svrženého prezidenta byl dokonce zatčen a obviněn z podněcování násilností a ohrožování národní bezpečnosti. Má stanout před soudem.

Pátek si vyžádal další oběť

Dnes ráno v nemocnici v Tunisu zemřel dvaatřicetiletý francouzský fotograf Lucas Dolega, kterého při páteční demonstraci zasáhl do hlavy policejní granát se slzným plynem, sdělila pařížská agentura EPA, pro niž pracoval.


Premiér pokračuje v jednání s opozicí o vládě národní jednoty. Opoziční strany po letech živoření vítají návrat na výsluní. „Je to jako bychom znovu ožili a začali znovu dýchat. Pocit neuvěřitelné svobody - nesmíme se tím ale nechat ochromit,“ vysvětlil šéfredaktor opozičního deníku Hichem Skik.

Kaddáfí: Tunisané se ukvapili, můj model je lepší

Okolní arabské země sledují vývoj s napětím, aby se tuniská revoluce nerozšířila i k nim. Například Arabská liga vyzvala ke klidu. Egypt, kde Husní Mubarak vládne skoro 30 let a který letos čekají prezidentské volby, uvedl, že volbu obyvatel Tuniska respektuje. Libyjský vůdce Kaddáfí sousedy pokáral za ukvapenost a doporučil svůj vlastní model vlády.