Granát na chorvatském velvyslanectví v Berlíně

Berlín - Neznámý pachatel nechal na chorvatském velvyslanectví v Berlíně granát. Nebezpečnou nálož našel zaměstnanec úřadu. Policie ji zlikvidovala. Teď zkoumá dopis, který našla v podezřelém balíku. Pokus o útok na zastupitelství se odehrál jen dva dny předtím, než na oficiální návštěvu Německa přijede chorvatský prezident Ivo Josipović.

Poštou přišla v pondělí na chorvatské velvyslanectví v Berlíně balíčková zásilka, uvnitř byl ruční granát a výhrůžný dopis v chorvatštině. Policie okamžitě okolí úřadu vyklidila, granát zkoumali pyrotechnici. Byl to vojenský granát M75. Zatím není jasné, zda mohl explodovat. Vyšetřovatelé tvrdí, že balíček byl odeslán z Německa. Teď pátrají po odesílateli. 

Zítra má do Německa přijet chorvatský prezident Ivo Josipović. Ve čtvrtek se má sejít i s kancléřkou Angelou Merkelovou.   

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle prohlásil, že Německo učiní vše pro zajištění ochrany a bezpečnosti zahraničních misí. Také návštěva chorvatského prezidenta Josipoviče je podle něj připravována se vší pečlivostí. 

Podezřelý výbušný balíček dorazil v listopadu v Německu i na adresu kancléřství. Šlo zřejmě o jednu ze série balíčkových bomb, které úřadům a diplomatickým misím v řeckých Aténách i v dalších evropských metropolích zasílali řečtí anarchisté.