Súdán po referendu přitáhl šrouby

Chartúm - Súdánská policie zadržela 78letého opozičního předáka Hasana Turábího. Stalo se tak den poté, co jeho strana vyzvala k lidové revoluci po vzoru Tuniska, pokud vláda nezabrání dalšímu zdražování. Spolu s Turábím bylo uvězněno dalších osm členů jeho Národního lidového kongresu (CNP) a jeho tělesný strážce. Ten byl ráno propuštěn, avšak se zjevnými známkami bití. Súdánská opozice ohrožuje vládu v době, kdy se Chartúm snaží řešit situaci v jižním Súdánu. Do soboty se tam hlasovalo v referendu o možném odtržení této části země od severu a podle prvních výsledků se pro samostatnost vyslovila většina voličů.

V neděli súdánská opozice pohrozila pouličními protesty, jestliže vláda neodvolá ministra financí a nerozpustí parlament za to, že se zvyšují ceny mnoha základních potřeb. Súdán se potýká s vysokým deficitem, devalvací měny a rostoucí inflací. V lednu Chartúm snížil dotace na ropné výrobky a klíčovou potravinu, cukr. Minulý týden kvůli tomu protestovali studenti a policie je rozháněla slzným plynem.

Turábí je s přestávkami vězněn od roku 2000, kdy odešel z vládního Národního kongresu a založil vlastní stranu. Chartúm má obavy z jeho vlivu, protože mnoho Turábího spojenců stále zastává klíčové funkce v armádě a bezpečnostních službách. Súdánská vláda Turábímu připisuje také spolupráci s povstalci z Dárfúru. Turábí přiznává, že jim poskytuje ideologickou podporu, ale nikoli zbraně.

Rozhovor s Petrem Pelikánem (zdroj: ČT24)
Súdán
Zdroj: ČT24