Skončily stroje z Kovosvitu v Íránu?

Praha – Česká firma Kovosvit ze Sezimova Ústí dodala podle serveru WikiLeaks v roce 2007 do Turecka dva obráběcí stroje, které mohly skončit jako součást íránského jaderného programu. Firma Kovosvit MAS ujišťuje, že žádný zákon neporušila, kontrakt tehdy povolilo ministerstvo průmyslu a obchodu. USA poté prostřednictvím své ambasády v Praze Česko varovaly, že firma Ak Makina z Turecka je pouze prostředníkem. Podle Kovosvitu je ale ve vzájemné obchodní smlouvě definováno prodejní teritorium pouze území Turecka.

Pětiosé obráběcí stroje, použitelné k výrobě jaderných komponentů, měly údajně skončit v Íránu. Americkou ambasádu v Praze na to v listopadu 2009 upozornila depeše z ústředí a jako prostředníka uvedla právě tureckou firmu Ak Makína. Žádala, aby diplomaté případ projednali s českou stranou.

Depeše ambasádě USA v Praze ze 4.11.2009 (podle WikiLeaks)

„Chceme požádat české úřady o vyšetření této aktivity a o přijetí opatření, která by zabránila Ak Makíně obejít kontrolní mechanismy a vyvézt obráběcí stroje do Íránu.“

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Ke zveřejněné depeši se nevyjádřilo ani české ministerstvo zahraničí ani Bezpečnostní informační služba. Zájem Íránu získat v Česku komponenty pro svůj jaderný program ale potvrzují její pravidelné výroční zprávy. Ty píší o nečitelných sítích prostředníků, kteří často mění názvy, a zmiňují i případ z roku 2007.

České ministerstvo průmyslu a obchodu vydalo od roku 2007 na 150 vývozních povolení na obráběcí stroje - do Ruska, na Ukrajinu, do Číny, Indie i Turecka. Podle mluvčího ministerstva Pavla Vlčka byla udělena dvě vývozní povolení v roce 2007 na pětiosé obráběcí centrum, jejichž platnost skončila koncem roku 2007. Ty podle informací České televize vyrobila právě firma ze Sezimova Ústí a prodala prostřednictvím Ak Makíny do Turecka.

Zástupce turecké firmy v souvislosti s firmou MAS i s dalšími českými společnostmi tvrdí, že Ak Makína nikdy nedostala žádnou nabídku z Íránu a nikdy tam také nic neprodala.

Podle Američanů Ak Makina v minulosti spolupracovala i s íránským výrobcem kapalných paliv pro balistické střely Shahid Hemat Industrial Group. Pětiosé obráběcí centrum je na seznamu skupiny jaderných dodavatelů a podléhá Wassenaarově dohodě o omezení vývozu konvenčních zbraní, materiálů a technologií, které by mohly být zneužity ke zbrojení. Česká republika je účastníkem této dohody.

Firma Kovosvit MAS vyrábí obráběcí stroje vyrábí od roku 1939. Vyváží je do desítek zemí světa. Nově zveřejněné depeše amerických diplomatů ovšem nepoukazují jen na možnou účast Kovosvitu na íránském programu. Zprávy si zmiňují také o možné vědomé či nevědomé spolupráci řady evropských firem a bank. Především ale negativně hodnotí roli německého Siemensu a belgické společnosti George Forrest International.