Potěmkinovská šaškárna měla dobrý konec

Ivanovo (Rusko) – Pokračování gogolovské frašky v Rusku se nekoná: Nemocnice z Ivanovské oblasti na pokyn gubernátora Michaila Meně stáhly žalobu na mladého lékaře Ivana Chrenova. Ten měl jít dnes v Ivanovu k soudu za to, že si v přímém televizním přenosu postěžoval v debatě premiérovi Vladimiru Putinovi na komedii, kterou v dobré tradici Potěmkinových vesnic při jeho návštěvě v místní nemocnici sehráli zdejší lékaři.

Kardiolog Chrenov se při nedávné debatě s Putinem dovolal na přímou linku a vysvětloval, že když u nich byl premiér před několika měsíci na návštěvě v doprovodu televizních kamer, leželi na nemocničních postelích místo pacientů převlečení lékaři. Jejich kolegové zase v rozhovoru s premiérem měli nařízeno si libovat, že mají vysoké platy, i když ve skutečnosti berou slabou třetinu toho, co říkali.

Díky telefonátu se premiér a ruská veřejnost také dověděli, že moderní přístroje v nemocnici byly zapůjčené z jiných zdravotnických zařízení. Zdravotní sestry tvrdily, že vydělávají 12 tisíc rublů (295 eur) měsíčně, zatímco lékaři dostali nepravé výplatní pásky s částkou 30 tisíc rublů (737 eur). Putin v souvislosti s těmito informacemi vyjádřil rozčarování a řekl, že je nechá důkladně prověřit. „Pokud to udělali, netuším, proč,“ dodal.

Rozhovor s Ondřejem Soukupem (zdroj: ČT24)

Management nemocnice sice zastává oficiální stanovisko, lékaři ale pod podmínkou zachování anonymity dali za pravdu Chrenovovi. Jak připomněl ve Studiu 6 Ondřej Soukup, Chrenovovi volal také přímo Putin a ptal se, jestli na něj není v souvislosti s touto kauzou vyvíjen nátlak.

Ruská nemocnice
Zdroj: ČT24