WikiLeaks: Česko zmařilo tajný nákup ruských raket

Praha - České ministerstvo zahraničí v roce 2005 nechtěně překazilo Spojeným státům tajný pokus nakoupit ruské letadlové střely vzduch - země přes Bělorusko a další prostředníky. Vyplývá to z dokumentů amerického velvyslanectví v Praze. Ty zveřejnil server WikiLeaks a poskytl je běloruskému webovému deníku Naviny.by. Informuje o tom také dnešní Právo. Podle uvedených zdrojů chtělo americké námořnictvo získat 23 ruských raket Ch-31, odpalovaných z letadel a určených k ničení cílů na povrchu země.

Raketa existuje ve verzi Ch-31A jako protilodní a Ch-31P jako protiradarová. Američany zajímaly podrobnosti o ruské technologii navádění a motoru, který střele údajně poskytuje trvale vysokou rychlost a značný dolet.

Protože předchozí pokusy získat rakety přes Ukrajinu ztroskotaly, rozhodl se Washington vyzkoušet cestu přes Bělorusko. To mělo dostat od Ruska novější verzi raket a bylo ochotno starší verzi střely z armády vyřadit a prodat firmě obchodující se zbraněmi. Složitým řetězem překupníků měly rakety jít jakoby na Ukrajinu a odtud také přes českého prostředníka až k Američanům.

„Ukrajinský zprostředkovatel si vezme 20 procent provize a předá rakety českému obchodníku se zbraněmi, který je doveze do České republiky a zpřístupní je subdodavateli Spojených států pro výboz do USA,“ cituje běloruský list z depeše tehdejšího amerického velvyslance v Praze Williama Cabanisse, kterou získal WikiLeaks.

„Česká exportní licence bude obsahovat jen to, že rakety byly dodány z Ukrajiny. Pouze sériová čísla raket mohou umožnit vystopovat, že jsou běloruského původu,“ dodává depeše.

Je potřeba US-Navy dostatečně silná?

„Velvyslanectví je přesvědčeno, že uvedený způsob je jediný, jak by USA mohly získat tyto rakety,“ píší diplomaté. „Je ale potřeba US-Navy (získat rakety) dostatečně silná, aby překonala námitky USA proti vojenským kontraktům s Běloruskem, ačkoli to v nich figuruje jen nepřímo?“ ptá se podle listu diplomatická depeše.

Další diplomatické zprávy ale konstatují, že čeští ministerští úředníci, kteří zřejmě nebyli informováni o zpravodajském pozadí operace, obchod zmařili tím, že českému prostředníkovi nevydali licenci na nákup raket.

Příslušný úředník ministerstva zahraničí prý o tom telefonoval s příslušným úředníkem ministerstva průmyslu a obchodu, který jej ubezpečil, že „licence vydána nebyla a nebude“. Spolupracovníku amerického velvyslanectví v Praze pak bylo sděleno, že „česká vláda považuje záležitost za uzavřenou a děkuje za konzultace s vládou USA“.

Americké letectvo legálně získalo modifikaci raket

Běloruský list si klade otázku, zda se koupi podařilo uskutečnit přes zprostředkovatele z jiné země, když český vypadl. Hodnověrné informace prý o tom nejsou, ale ví se, že americké letectvo legálně získalo modifikaci ruských raket Ch-31, a to verzi MA-31.

Používá je jako atrapy nadzvukových raket při výcviku návyků protivzdušné obrany k odražení útoku nadzvukovými střelami. MA-31 se od Ch-31 liší tím, že nemá ruský naváděcí systém a bojovou hlavici, zato letí rychlostí 750 metrů za vteřinu a je tedy 2,4krát rychlejší než zvuk. Tyto rakety prodává Rusko americké armádě v počtu 20 až 40 kusů ročně.